Споразумение за опазване на планинските маршрути подписаха ЮЗДП и туристически сдружения

Снимка: ЮЗДП

Югозападното държавно предприятие, Българският планинарски съюз (БПС) и Българската колоездачна лига (БКЛ) обединяват усилия за опазването и въвеждането на правила при ползването на туристическите маршрути в горите, стопанисвани от ЮЗДП.

В подписаното Споразумение за сътрудничество се предвиждат съвместни дейности за поддръжка и ползване на пешеходни маршрути и трасета за планинско колоездене.

При опазването на любимите на планинарите горски пътеки и маршрути, в съседство с които се извършва регламентиран дърводобив, ще се прилагат мерки за недопускане на повреди по трасетата и запазване на дърветата покрай тях. Най-посещаваните маршрути ще бъдат отразени в горскостопанските карти, достъпни на https://gori.uzdp.bg/

„Документът е голяма крачка за постигане на баланс между рекреационните и стопанските функции на горите”, коментира директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

За популяризиране на природосъобразни форми на туризъм, като пешеходен и велотуризъм, ще се организират съвместни инициативи и спортни мероприятия в държавните горски територии в обхвата на ЮЗДП. Първа стъпка е почистването на пътеката от Владая до с. Кладница, като част от традиционната обиколка на Витоша 100 км, която ще се проведе на 15-16 юни т.г.

„Това споразумение е един тест към всички нас, който ще покаже можем ли да работим заедно в името на една обща кауза. То е основа, която може да заработи на територията на цялата страна, ако останалите държавни горски предприятия пожелаят да се включат”, посочва председателят на Българския планинарски съюз Димо Колев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK