ЮЗДП с амбиция да възстанови туристическата инфраструктура в природните паркове

Снимки: ЮЗДП

Съвместната инициатива продължава вече трети сезон

Над 400 метра туристически мостчета и пешеходни скари, около 100 броя маси и пейки в кътовете за отдих, както и 10 информационни табла предвижда да изработи и монтира в природните паркове „Витоша“, „Рилски манастир“ и „Беласица“ Югозападното държавно предприятие.

Възстановителните дейности са по договори за партньорство с дирекциите на трите парка, като съвместната инициатива продължава вече трети сезон.

През изминалия месец приоритетно бяха подновени 25 мостчета и скари по туристическите пътеки над Драгалевци, Симеоново и Бистрица, които са част от трасето на ежегодното състезание „Витоша 100 километра”.

Дървеният материал се предоставя от държавните горски и ловни стопанства в обхвата на предприятието, където се добива при горскостопански мероприятия, насочени към подобряване състоянието на изкуствените иглолистни гори.

В част от възстановителните дейности, включително отводняване на преовлажнени участъци от маршрута „Витоша 100“, се включиха и доброволци от близките населени места. 

Инициативата за подобряване на условията за туризъм в горите вече излиза и извън границите на трите природни парка. От началото на годината служители на „Държавно горско стопанство София“ изградиха голям брой пейки за отдих покрай туристическите пътеки в Лозенска планина.

Изграждане на кътове за отдих и почистване на няколко тона битови отпадъци в района на туристическия център „Семково“ осъществиха и от екипа на „Държавно горско стопанство Белица“.

В рамките на споразумение между ЮЗДП и туристически сдружения всички по-важни и любими за посетителите маршрути в горите около София, Кюстендил, Петрич и Тетевен бяха отразени на уеб-картата на горите в обхвата на предприятието https://gori.uzdp.bg, така че да бъдат съобразени при планиране на дърводобивните дейности от горските служители. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK