Нов план за "Пирин" определя къде да се развива туризъм

Снимка: Infomreja.bg, архив

Планът за управление на "Пирин" е стар, новият трябва да каже кои ще са зоните, в които ще се развива туризъм. Това коментира министърът на туризма Николина Ангелкова след заседание на Министерски съвет, по повод внесената символична подписка за спасението на природен парк "Пирин", който е един от 220-те защитени природни обекти на ЮНЕСКО. 

Ангелкова призна, че новият план за управление се обжалва в съда. "Предишният план, който бе приет за десет години изтече и затова е много важно да има план за управление на "Пирин", както и на Рила, Витоша, за да може да има ясни правила, които са заложени в тези планове и да се каже кои са зоните, в които може да се развива туризъм и как това трябва да се случва. Защото на практика в момента по пътя на аналогията трябва да действа един стар план, който отдавна не отговаря на динамиката и на развитието на обществените отношения", коментира Ангелкова.

Министърът на туризма се обяви за намирането на балансирано решение. Министерство на туризма рестартира работата на работната група за планинския туризъм. Ангелкова очаква да бъде препотвърдено решението, взето от нея за развитие на планинските курорти и превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация. "Това трябва да го решим в един диалогов режим", коментира още тя.

Министър Ангелкова уточни, че за рестарта на работата на въпросната група се очаква тези представители, които са участвали в нея да препотвърдят участието си.

"Миналата година бяха около 60 участника - представители на неправителствените и зелени организации, на браншови организации в сектор "туризъм", кметове, включително имаше представители и от парламентарно представените политически партии. Идеята е наистина да се намери решение, защото в противен случай ние ще изостанем драстично в развитието на нашите планини. 

Аз съм сигурна, че когато има желание, се намират и начините това да се случи, подчертавам отново дебело при спазването на националното и европейското законодателство, както в областта на околната среда, така и в областта на всички други закони, които ние сме длъжни да спазваме", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK