Кралев: Младите хора е един от основните приоритети по време на Председателството

Снимка: ММС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев представи пред Европейския парламент (ЕП) приоритетите, които Българското председателство си поставя в сферата на младежта и спорта. Кралев подчерта, че бъдещето на Европа и младите хора е един от основните приоритети по време на Председателството ни и Министерството на младежта и спорта (ММС) си поставя за цел постигането на реални резултати за младите хора и за спорта в Европа.

В своята програма за предстоящите шест месеца в сектор „Младеж“ ММС поставя  акцент върху младежкото развитие и бъдещите младежки политики. Основен приоритет е насърчаването на младите хора като двигатели на промяната в изграждането на фундамента на устойчивото бъдеще за всички европейски страни. „Затова е изключително важно да инвестираме в образованието, обучението и възможностите за заетост на младите хора“, обясни Красен Кралев. Българското председателство цели да повиши осведомеността за демографските промени в Европа, които ще окажат въздействие върху нашите социални системи като цяло, но по-специално върху младите хора.

Главното събитие в рамките на структурния диалог по време на Българското председателство ще бъде Конференцията за младежта на ЕС от 16 до 19 април 2018 г. в София, която ще бъде насочена както към предизвикателствата, пред които са изправени младите хора, така и към вслушването в техния глас при изготвянето на конкретни препоръки към следващата Европейска стратегия за младежта. Министър Кралев заяви категорична подкрепа за „Европейски корпус за солидарност“. По думите му, това е инициатива, която е полезна за развитието у младите хора на социални умения и компетентности, което може да има положително въздействие върху тяхното активно гражданство и пригодността им за работа.

Българският спортен министър представи пред ЕП приоритетите на ММС в областта на спорта като обясни, че работата на Министерството е насочена към утвърждаването на европейските ценности чрез спорт. Министър Кралев подчерта, че достъпът до спорт трябва да бъде сред основните права на всеки човек. „Практикуването на спорт насърчава солидарността, подпомага и улеснява активното гражданство, служи като инструмент в борбата с радикализацията и превенция срещу агресията“, заяви той.

Красен Кралев посочи, че спортът е мост между традициите и иновациите. Основен приоритет в програмата на ММС през следващите шест месеца е борбата срещу употребата на допинг в спорта. Той анонсира едно от първите официални събития по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, което ще се проведе в София на 24-ти и 25-ти януари - семинар на тема „Предотвратяване на допинга в професионалния спорт и в спорта за всички чрез обучение и разследване“. „Искаме да отправим посланието, че най-силната превенция при борбата с допинга в спорта е образованието – информираност и превантивно обучение, насочено както към професионалните спортисти, така и към аматьорите. Трябва да се наблегне на създаване на специализирани  антидопингови програми за обучение, които обхващат не само спортисти, треньори, спортно-технически персонал и родители, но и спортуващи в свободното време, ученици и фитнес инструктори, граждани. Нов метод, който следва да се развие, е разследването“, каза българският спортен министър.

Красен Кралев обясни пред ЕП, че Световната антидопингова агенция (WADA) стартира първата фаза от процеса за преразглеждане на Световния антидопингов кодекс с оглед на приемането на нов кодекс през 2021 г. Българското председателство ще изготви отговора на ЕС и неговите държави-членки във връзка с преразглеждането на този кодекс. „Като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция аз съм горд, че на България се пада и отговорността да ръководи през първите шест месеца на 2018 г. процеса по изготвянето и съгласуването на единна позиция на ЕС във връзка с прегледа на Световния антидопингов кодекс и ще направя необходимото становищата на ЕС да бъдат изцяло взети предвид в рамките на текущата дейност“, каза още министърът на младежта и спорта.

По време на изслушването министър Кралев отговори подробно и на редица въпроси от страна на зам.-председателя на Комисията по култура и образование от Групата на Зелените Хелга Трюпел,  Богдан Вента и Михаела Шойдрова от Европейската народна партия, Силвия Коста и Момчил Неков от Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. Въпросите бяха свързани с двете най-важни теми в сектор “Младеж” - Корпуса за солидарност и изработването на Европейската стратегия за младежта, както и системата за валидиране на умения, борбата с агресията в спорта, казуса с ФИБА и Евролигата и мерките срещу манипулирането на резултатите от спортни срещи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK