Банскалии почетоха паметта на Апостола

Снимки: Община Банско

„Левски е с нас и ние сме с него" – под този надслов премина отбелязването на 145-годишнината от гибелта на Васил Левски, организирано от Музеен комплекс и НУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Банско.

Във всяко българско сърце живее споменът за него, Апостола, неуловимия Дякон,  мъжът с най-чистата душа! Започваме да учим българската история с неговото име, символ на безгранична преданост към Род и Родината.

Много са знаците на обичта ни към Левски, непресъхваща и вечна е паметта за него. Паметта за живота му, за подвига му, за неговите прозрения и послания. Неотменен и важен дял от тази памет са вещите и ръкописното наследство на Апостола. Онези свещени предмети, които са докосвани от него, пожълтелите листи, запазили мислите и мечтите му. Днес те се съхраняват в музеи, архиви и библиотеки, сред символите на българщината, като част от националното ни богатство.

Музейните специалисти запознаха учениците с документалното и веществено наследство, останало ни от Васил Левски. В края на презентацията, децата отговаряха на въпроси, свързани с нея, а отличилите се получиха малък спомен от мероприятието.

Присъстващите се снимаха пред кръстосани револвер и сабя от времето на Апостола като комитетски съзаклятници и се докоснаха до автентични оръжия оттогава, извадени от фондовете на Музейния комплекс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK