Юбилейна изложба „Сакрални преплитания“ на Антония Дуенде в Кюстендил

Снимки: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

На 18 май 2019 г., от 19.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, в рамките на Европейската нощ на музеите, се открива Юбилейна изложба живопис „Сакрални преплитания“ на Антония Дуенде.

Антония Дуенде е родена 1958 г. в София. През 1984 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“. От 1990 г. насам живее и работи в Берлин като художник и преподавател на свободна практика.

Именно „в чужбина“ у нея се поражда необходимостта да потърси културните си корени и да намери пластичен изказ на онова, с което е формирана в родината си. Израснала е в семейство на литератори и много скоро намира своя посока, изследвайки живописно символиката и посланията на ГЛАГОЛИЦАТА – първата славянска азбука, дело на светите братя Кирил и Методий.

Тематизира глаголицата още от първата си самостоятелна живописна изложба в Берлин „Слово“ през 1995 г., но от 2005 г. насам развива своя техника, отговаряща най-пълноценно на естетическите ѝ търсения, с която работи и до днес.

Цикълът от картини „Сакрални преплитания – диалог на културите“ възниква от 2005 г. насам на базата на фротажи, снети върху китайска хартия от така наречената плоча Башка (около 1100 г., Хърватия) с текстове на глаголица. Копие на плочата се съхранява в държавната библиотека в Берлин.

Чрез многослойна обработка на листовете с акварел, както и с добавянето на допълнителни кодови системи чрез рисунка и фротаж – като например нотни партитури, фрагменти от текстове на различни азбуки и древни сакрални символи, художничката инициира диалог между различните културни пластове. По този начин се стреми да постави глаголическите писмени знаци и символите на богомилите в един глобален контекст чрез собствен художествен език.

Има реализирани няколко самостоятелни изложби в България – в София, Варна, Пловдив, Русе и Велико Търново, а и в няколко български културни института зад граница – в Берлин, Будапеща, Варшава, Скопие, Братислава, Виена и Париж, както и в български дипломатически мисии, в рамките на тържественото отбелязване на Националния ни празник 3 март – в Загреб (Хърватия) и в Банска Бистрица (Словакия), както и на Празника на славянската писменост в Генералното консулство на Р България в Ню Йорк.

Юбилейната изложба може да бъде видяна до 10 юни 2019 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK