Георги Михайлов: Управляващите изпуснаха пандемията

Георги Михайлов, снимка: БСП

Корнелия Нинова е в добро състояние

“Разговарях с Корнелия Нинова и получих нейното човешко разрешение да споделя с вас как се чувства. В добро състояние е. Преценката за хоспитализация е преценка на клиницистите от ВМА. Като лекар не смятам, че нещата са сериозни като клинична симптоматика и очаквам в скоро време да я видим отново сред нас.”

Това заяви народният представител от парламентарната група на "БСП за България" проф. Георги Михайлов в предаването “Панорама” по БНТ във връзка с положителния тест за Ковид-19 на лидера на БСП Корнелия Нинова и последвалото й постъпване в болница.

“Още в началото на появата на Ковид-19 в България, БСП подкрепи въвеждането на извънредно положение, като БСП постави много точно условия - това извънредно положение да бъде с конкретен срок и всички решения за извънредното положение да се взимат от българския парламент. Това се прие от нашите политически опоненти”, припомни народният представител.

Проф. Михайлов подчерта, че историята на всички пандемии, както и всички научни данни са сочели, че ще има втора вълна през есента: “Управляващите имаха 6 месеца, за да подготвят здравната система за последствията от пандемията, но не го направиха.”

Народният представител поясни пред водещия Бойко Василев, че правителството е трябвало да обърне внимание на няколко пункта: противоепидемиологичните мерки, конструирането на здравната система, за да  бъде тя устойчива, както и  съхраняването на медицинския персонал: “И в тези три аспекта управляващите не се справиха.”

Михайлов допълни, че здравната система не е реформирана от 10 години: “Наливат се още пари в една нереформирана система. Ние от БСП търсим решение на здравните проблеми.”

“Мерките трябва да бъдат балансирани. Още в първите месеци на пандемията Френската педиатрична асоциация заяви на френския президент Макрон: “ Върнете децата в училище. Последствията за тях ще бъдат много по-тежки, отколкото от Ковид инфекцията”. Франция и Германия са в карантина, но всички деца там са на училище. В България се прокламираше, че ще има присъствена учебна година, но само един месец след началото й управляващите изкараха българските гимназисти от училищата, без каквато и да е причина.”, подчерта Георги Михайлов. Той подчерта, че дори и образователният министър е против затварянето на училищата.

На въпрос от водещия на “Панорама” за мнението на левицата за бюджета за следващата година, Михайлов бе категоричен: “През последните 4 години БСП предлагаше систематично промени в областта на социалната политика, които бяха адекватни и стъпаловидни. Сега изведнъж се излива рогът на изобилието. Всички бивши министри на финансите се обявиха против този бюджет и предупредиха за големите опасност, свързани с него. Ясно е, че бюджетът е предизборен, ясно е, че се купуват индолгенции с него. Наливат се пари в сфери, които не са реформирани”.

Проф. Михайлов изрази мнението на социалистите, че БСП няма как да е удовлетворена от бюджет, в който се дават пари за надбавки на деца от заможни семейства и се харчат огромни средства за въоръжение, което няма да подобри статуса на българската армия в съществен аспект. “В този бюджет няма мерки за възстановяване на икономиката.

Разходите отиват в неясни посоки и без всякакви философия. БСП ще излезе с алтернативни предложения за бюджет 2021”, завърши коментара си проф. Георги Михайлов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK