Историята на страшната пандемия от вариола

Снимка: Infomreja.bg

Отново пътуванията и контактите са "виновни" за разпространението на болестта

В първия ден от Европейската седмица на ваксините ще ви разкажа за Едрата шарка (вариола) и създаването на първата ваксина в света.
 
Произходът на заболяването не е ясен. Смята се, че датира от 3 век преди Христа по време на Египетската империя. Първите описани данни за вариола са от Китай през 4 век след Христа. От Индия и Азия също има описани случаи още през 7 и 10 век. Разпространението по света на вариола се свързва с нарастването на населението в древните цивилизации.
 
През 15 век португалските колонизатори разпространяват заболяването в Западна Африка.'
 
Европейците изпращат през 16 век от африканските колонии в Карибския регион, Централна и Южна Америка роби, които донасят и вариола сред местното население.
През 17 век заболяването стига до Северна Америка с европейските заселници, а британските изследователи го разпространяват в Австралия през 18 век.
Едрата шарка (вариола) е било тежко заразно заболяване, от което 3 от 10 болни са умирали. Оздравялите са оставяли с трайни белези по цялото си тяло.
 
В Египет някога изобретяват грима, за да покриват грозните белези по лицето си. В Европа модата с перуките е в резултат на липса на коса на места поради белези след прекарана едра шарка.
 
През 1796 г. доктор Едуард Дженер открива ваксината срещу едра шарка. Той забелязва, че доячките на крави получават обриви по ръцете, но не се разболяват от вариола. Доктор Дженер заразява 9 годишното момче Джеймс с взетия от него материла от обрива на доячката Сара. След няколко месеца той многократно опитва да зарази детето с вируса на едра шарка, но то не се разболява. В същност той заразява Джеймс с вируса на кравешка вариола, сходен с този на човешката вариола и той изгражда имунитет.
 
Благодарение на масовото приложение на ваксината, сега светът е свободен от заболяването. То е изкоренено поради изграждане на колективен имунитет и само и единствено заради ефективната ваксина. 
 
През 1980 г. СЗО обявява светът за свободен от Едра шарка (вариола)./ д-р Христиана Бацелова
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK