Историкът Ангел Джонев представя книгата си „Отиваха юнаците, отиваха“ в Кюстендил

Снимка: РИМ- Кюстендил

На 13 декември 2016 г. от 17 часа, община Кюстендил и Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” организират представяне на най-новата книга на гл.ас. д-р Ангел Джонев - "Отиваха юнаците, отиваха. Петдесет и трети пехотен резервен полк през Първата световна война (1915-1918 г.).

Монографичното изследване на д-р А. Джонев е първото научно изследване за историята и бойния път на 53-ти пехотен резервен полк. По време на Първата световна война той се формира на базата на редовните Тринадесети Рилски и Двадесет и шести Пернишки полк и в неговият състав  влизат главно запасни войници от Кюстендилска и Радомирска околия.

Мобилизирани са също бойци от Дупнишко, Трънско и Софийско. Петдесет и трети полк участва на всичките освободителни мисии във Вардарска Македония, Беломорието и Добруджа”

Книгата на д-р Джонев е спомен за „За достойните синове на България, за героите от Кюстендилско и Радомирско, за тези от другите краища на Отечеството, за откъснатите им събратя от Босилеградско, всичките строени под знамето на Петдесет и трети полк. ......, които с "костите си очертаха границите на българското етническо землище", водени от националния идеал за обединение”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK