В Гоцеделчевско същинската миграция на птиците все още не е започнала

Снимки: Димитър Попов, БДЗП-Гоце Делчев

Повечето птици ще пристигнат към средата на април

По повод на Международния ден на птиците се обърнахме към Димитър Попов – орнитолог – любител, от БДЗП – Гоце Делчев, с молба да опише настоящия живот на птиците в този район на страната. Ето неговия разказ:

„Миграцията започна още в началото на месец март, когато пристигнаха първите щъркели. Те идват поединично или на малки групи. В края на месец март ми направи впечатление, че все още имаше празни щъркелови гнезда. Причината -  големият времеви интервал на пристигане заради променливите метеорологични условия. Същинската миграция все още не е започнала. Нейният пик ще бъде към средата април, когато се очаква да пристигнат повечето птици.

През последните няколко седмици в района се завърнаха част от видовете птици, които се размножават в тези географски ширини, но са прекарали зимата на юг. Около средата на месеца започнаха да пристигат и лястовиците. Три от всичките пет вида лястовици вече са пристигнали.

Сега е изключително интересен момент, в който се засичат зимуващи и мигриращи видове.През последната седмица от март наблюдавах мигриращи видове като нощни чапли, ръждивогуши ливадарчета, градинска червеноопашка, летни бърнета, и орел рибар, който се размножава в Северна Европа, но остава тук в продължение на няколко седмици.

Предвид на обстоятелствата, в които се намираме, наблюденията се извършват доста по-трудно от обикновено. Бих искал да благодаря на всички, които дават информация за видовете, наблюдавани от тях през прозорците, докато си стоят вкъщи.

Благодаря и на Слави Мирчев, който постави бетонен стълб с щъркелова платформа в имота си между селата Борово и Баничан. Не мога да не спомена и за жеста, който направиха Николай Славков и неговият син Димитър. Те поправиха две стари, счупени щъркелови платформи, без да вземат и стотинка за това. Едната вече е поставена в Дъбница, благодарение на Електроразпределение - Гоце Делчев.

Дори  в такъв тежък момент получаваме съдействие от толкова много приятели, които ни помагат в опазването на птиците! Оценяваме високо съдействието им!

Убеден съм, че скоро ситуацията ще се подобри и ще можем отново заедно да организираме още много дейности, да наблюдаваме и да се радваме на птичия свят.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK