Село Делчево пази еньовденските традиции (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Пиринското селце Делчево, пазело някога смели народни чеда, сега пази българските традиции.

Зададе ли се Еньовден или Трифон Зарезан, площадът се изпълва с хора, дошли от близо и далече да почувстват атмосферата на българското, на обичаите, предавани от поколение на поколение.

И днес, още преди изгрев слънце, най-ревностните почитатели на първия летен празник – Еньовден, тръгнаха за цветя и билки в околностите на селото. Много от тях отново се изкачиха до местността Вълчова тумба, където предната вечер оставиха стомна с „мълчана“ вода и играха хоро около нея.

Безмълвно, за да не пречат на водата да запомни съкровените им желания. Сутринта те изгориха чучелото, което бяха поставили там, и така символично унищожиха злото и се изпълниха с надежди за добро.

Ако трябва да определим кое беше най-красивото на днешния празник, то непременно ще кажем – пъстрите венци от цветя и билки. И най-вече децата, накичени с тях.

Тази година участниците в конкурса за най-красив Еньов венец бяха повече от друг път. А и венците – кой от кой по-пъстър и по-дъхав. И все пак журито прецени и класира на първо място венеца на селскостопанската гимназия „Пейо Яворов“, изплетен от 44 билки!

На второ място се класира малката Ния, чийто венец завършваше с панделка от билки, наподобяваща символа на сдружение „Хроника срещу рака“.

Много от тези билки можеха да се видят и на щанда, с който ПГ по МСС  за поредна година взе най-активно участие в празника.

Всеки, който желаеше, можеше днес да си купи саксия с някаква билка – мента, босилек, лавандула…  на традиционния  благотворителния базар „Билки за лек и аромат“ на сдружение „Хроника срещу рака“, чиято кауза е подпомагане на онкоболни жени.

За първи път на тазгодишния еньовденски празник беше представена книга за билките - „Атлас на лечебните растения в Северна Македония и Република България“ от д-р Драган Йованов – млад учен от Северна Македония, написал много научни статии и вече над 30 книги, включително и за здравословен  начин на живот. На представянето присъстваше самият автор.

Хората, които идват на този ден в Делчево, знаят, че тук могат да наблюдават кулинарните умения на някой от известните майстори в това изкуство. Тази година те се запознаха с Божана Кацарова – победител в  „Мастър Шеф“ – сезон 3. Тя приготви черешов пай и други десерти, към които прибави билки.

Гостите похапнаха и от вкусните баници, пити, чушки с боб и други вкусотии, приготвени от учениците от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ в ПГ по МСС – Гоце Делчев. По традиция, освен разнообразната храна, те предлагаха и голям асортимент от студен чай – липов, шипков, пирински, от риган, мента, мащерка.

Разнообразна беше и фолклорната програма. В нея се включиха всички състави на ансамбъл „Топлика“ от село Мосомище, включително и групичката на най-малките, които дори още не ходят на училище.

Голямо впечатление направи и женската фолклорна група от село Левуново с ръководител Мая Стоименова. Изпълнителките бяха облечени с автентични носии, някои от които на 150 години!

Водеща на програмата, също по традиция, беше Румяна Джибова – секретар на читалище „Изгрев – 1930“ в село Баничан.

Доброто настроение накара домакини и гости да извият кръшни хора на мегдана. Сред тях беше и кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK