Читалище „Асклепион” събра на Еньовден млади и стари в Осоговската планина

Снимка: личен архив

За пета поредна година НЧ „Аскрепион 1998” организира  Събор на билките и здравето „Заедно на Еньовден” в Осоговската планина. Досега празникът събираше мало и голямо на поляните край хижа „Иглика”, а този път  негов гостоприемен домакин стана Росен Димитров, по чиято инициатива се проведе на Студен кладенец. 

Освен многобройните членове на читалищния клуб „Вяра, Надежда и Любов”,  да почетат празника на билките, както и Рождество на Йоан Кръстител,  в Осоговската планина дойдоха много хора от клубовете на инвалида, Клубът на туристите ветерани към ТД „Осогово” и негови гости от цялата страна, представителна група от читалище „Просвета”- с. Гирчевци, доброволци-ветерани от БЧК,  деца от ОУ „Проф. Марин Дринов” -  членове на клуб „Млади възрожденци”  към Общобългарския комитет „Васил Левски” и още много любители на красивите срещи и  планински преживявания.

Организаторите бяха се погрижили освен за традиционните  ритуали за Еньовдин,  празникът да бъде изпълнен и с  разнообразни изненади.

Младите възрожденци от Трето основно училище, придружени от родители и от своя ръководител Красимир Стоймиров,  изплетоха  еньовския билков венец, през който преминаха за здраве всички. Еньовата буля заедно с други момичета от клуба посрещнаха всички с питка и мед. Макар и за кратко, към ритуала със своя традиционен венец от билки и горски цветя се присъединиха и децата от Обединения детски комплекс.

Много настроение в празничния ден внесоха карнавалните костюми, каквито имаше за всеки, пожелал на Еньовден да промени своя всекидневен облик. Възрастните също  допринесоха за  изплитането на еньовския венец, като направиха за него билкови  букети и всеки, който се включи в  това, получи симпатичен подарък. 

Жени  от читалище „Асклепион” и читалището в  с. Гирчевци бяха приготвили традиционния кюстендилски зелник и погачи, с което предизвикаха изключителния интерес на гостите от Карлово, Ямбол, Добрич, София и откъде ли още не.За следващия празник те поискаха домакините да им  организират   обучение по  приготвянето на зелник и по  усвояване на магическите тънкости на   кюстендилското селско хоро.

Със своя колорит този празничен  Еньовден надмина всички досегашни събори на билките и здравето, категорични бяха над петстотинте участници в събора, които се заредиха в зеленото лоно на Осоговската планина със светла енергия и с много идеи за следващите издания на това красиво събитие, което привлича все повече хора. Преди да се приберат у дома, младите възрожденци  занесоха билков венец и планински букети на паметника на Васил Левски на ларгото в града.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK