Испанският крал Фелипе Шести: Безотговорното поведение на каталунските лидери подкопа социалната хармония в Каталуния

Снимка: БГНЕС

Испанският крал Фелипе Шести заяви, че каталунските лидери са нарушили законите на държавата и са проявили недопустима липса на лоялност. В обръщение към нацията кралят обвини каталунските ръководители, че рушат демократичните принципи и създават обществено разделение в Каталуния.

"Безотговорното поведение на каталунските лидери подкопа социалната хармония в Каталуния. Днес каталунското общество е разединено и в конфликт", каза монархът в речта си от двореца.

Той предупреди, че това поведение застрашава стабилността в Каталуния и в цяла Испания.

Монархът заяви, че държавата трябва да осигури спазване на конституционния ред и върховенството на закона в Каталуния.

Стотици хиляди демонстранти излязоха на протести по-рано днес в Барселона срещу полицейското насилие, проявено на референдума. В неделя при сблъсъци с полицията пострадаха близо 900 души.

Испанският министър на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо Алварес обвини правителството на Каталуния, че подстрекава към бунт жителите на автономната област.

Стотици служители на националната полиция и Гражданската гвардия, изпратени като подкрепление в Каталуния преди референдума за независимост в неделя, бяха принудени да напуснат хотелите, в които бяха настанени, под натиска на населението и на местната управа.

Около хотелите и полицейските участъци втори ден се издигат транспаранти с надпис: „Вън окупационните сили“.

 

 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK