Испания обмисля бустерна доза от РНК ваксина на имунизираните с "Янсен"

Снимка: БГНЕС

Предложението официално ще бъде обсъдено от Комисията по обществено здраве

Испански имунолози предложиха на правителството, на хората с поставена „Янсен“ ваксина срещу Covid-19, която е еднодозова, бустерната доза да бъде от „Пфайзер“ или „Модерна“.

Предложението официално ще бъде обсъдено от Комисията по обществено здраве и трябва да се одобри на Междутериториалния съвет по здравеопазване между централното и регионалните правителства, но вече има принципно съгласие.

Първоначалният вариант е бил бустерната доза да бъде отново на "Янсен", но след направени проучвания е установено, че РНК ваксината ще осигури по-добра защита на уязвимите хора. Когато съгласието е налице, на 1 милион и 900 000 души, на възраст между 40 и 79 години, на които в Испания е поставена еднодозовата „Янсен“ ваксина, ще получат допълнителна сигурност с втора РНК ваксина.

В началото на октомври Междутериториалният съвет по здравеопазване одобри поставянето на трета доза на хората над 70-годишна възраст и на високорисковите групи, които приемат имуносупресивни лекарства. До сега бустерна доза е поставена на 465 000 души. Напълно ваксинирано е 88.3 % от населението над 12-годишна възраст, като следващата поставена цел е 90 % от цялото население на страната да бъде с пълна имунизация. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK