ВКС връща Лили Маринкова на работа в БНР

Лили Маринкова, снимка: Капитал

Журналистът Лили Маринкова се връща като директор на програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Това решиха магистратите от Върховния касационен съд.

БНР трябва да й плати обезщение от 15 500 лв. Решението е от 2 юли 2018 г и не подлежи на обжалване, пише "24 часа".

Решението на ВКС отменя въззивно решение от 30 март 2017 г., постановено от Софийския градски съд по въззивно гр.д. № 545/2017 г.

Магистратите на ВКС постановиха отмяна на заповед № 1788 от 06 юни 2016 г. на генералния директор на БНР, с която е прекратено трудовото правоотношение с Лили Маринкова.

Съдът я възстановява на заеманата длъжност "директор" на Програма "Хоризонт". В същото решение се осъжда ръководството на радиото да заплати на Лили Маринкова 15 505,15 лв. (петнадесет хиляди петстотин и пет лв. и петнадесет ст.), което е обезщетение по Кодекса на труда ведно със законната лихва върху главницата и 600 (шестотин) лева съдебни разноски по делото.

ВКС осъжда БНР да заплати на Върховния касационен съд и 583,22 лв. (петстотин осемдесет и три лв. и двадесет и две ст.) дължими държавни такси по делото.

Решението не подлежи на обжалване.

Лили Маринкова бе освободена от поста от новия генерален директор на БНР Александър Велев през юни 2016 г.

В коментар за произнасянето на ВКС Маринкова заяви: "Би било разочароващо да не спазя съдебното решение".

Генералният директор на БНР Александър Велев заяви: "Не мога да коментирам решението на съда. Когато се запозная с мотивите, тогава ще реша какво ще правя. Тя е освободена по член от Кодекса на труда, според който генералният директор има право да избере екипа си".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK