„Ислямска държава” приветства атентата в Турция

© CROSS Agency Ltd.

Разследващите в Анкара доказаха, че един от двамата терористи-самоубийци, които се взривиха сред участниците в митинга, е жена. Установено е категорично, че атентаторите-камикадзета са двама и че единият е жена, съобщава Сross.bg.

След експлозиите двама души са били буквално пръснати, органите им са транспортирани до специализирана болница, но самоличността им все още не е идентифицирана.

Очевидци са разказали пред разследващите, че са забелязали жена да влиза в една от тоалетните в сградата на централната гара в столицата. Тя се забавила в кабинката подозрително дълго, а когато излязла, била опасана с бомби и с бързи крачки се отправила към хората на митинга. Миг по-късно се чул и грохотът от първата експлозия.

Информационните агенции съобщават за 11 загинали участници-членове на младежкото крило на най-голямата опозиционна Народно-републиканска партия, сред тях има и имена на момичета.

Трагедията, която разтърси сърцето на Турция и беше последвана от съпричастните изявления на световните лидери, беше приветствана от бойците на „Ислямска държава" късно снощи. В турската си страница в Туитър те разпространиха съобщение, в което се молят Аллах да увеличи броя на жертвите от кървавия атентат.

„На състоялия се в Анкара митинг близо 40 неверници-комунисти са мъртви и повече от 100 са ранени. Поздравления за тези, които са го направили. Благодарение на Аллах избухнаха експлозиите на комунистическия митинг в Анкара и има твърде много убити и ранени. Аллах, увеличи още броя на умрелите! Това ли са борците за мир, благодарете се, че се удавихте в кръв", гласи съобщението на терористите.

Президентът на САЩ Барак Обама е телефонирал на Реджеп Т. Ердоган и е изразил съпричастие към болката на Турция.

Подкрепа и съчувствие отправиха с писма, изявления и телефонни разговори и лидерите на Русия Владимир Путин, посолствата на редица държави в Анкара и ръководителят на Делегацията на ЕС в турската столица Хансйорг Хабер, съобщиха от правителствената пресслужба.

Установена е самоличността на 52 от всички жертви на вчерашния кошмар, по данни на властите убитите са 95, в критично състояние след тежки наранявания са 48, а ранените са 246 души, настанени за лечение в болниците. Засега няма съобщения някоя от терористичните групировки да е поела отговорността за атентата, определен като най-кървавия инцидент и масова убийство в съвременна Турция.

Селяхатин Демирташ, един от водачите на кюрдската партия, обвини правителството индиректно за трагедията: „Загубихме 150 души преди и след изборите. Никой не беше виновен тогава и няма разследване, няма да има никой виновен и за атаката днес". Според него не става дума за атака срещу нацията, а за атака от страна на нацията срещу хората.

Два дни преди изборите през юли, срещу щаба на кюрдската партия в Диарбекир беше извършен атентат и загинаха четирима души. Въпреки това партията съумя да влезе в парламента и да развали плановете на партията на Реджеп Таийп Ердоган за пълно мнозинство.

На 20 юли, малко след изборите, нова атака отне живота на 33 души в Сурук. Правителството обвини за нея „Ислямска държава" и започна мащабна кампания срещу заподозрени терористи и възобнови действията срещу кюрдските сепаратисти. Това доведе до арестите на повече от 1300 души и до възстановяването на терористичните акции на ПКК.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK