"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Истанбул

Източник: iStock

ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за нападението в бар в Истанбул, съобщават световни агенции.

"Като продължение на свещените операции, които "Ислямска държава" провежда срещу защитника на християнския свят, Турция, героичен войник на халифата удари един от най-известните нощни клубове, където християните празнуват вероотстъпническия си празник", се казва в съобщение на групировката.

Терористичната организация допълва, че са убити и ранени 150 души при атаката в отговор на турските въздушни удари по мюсюлмани в съседна Сирия.

"Правителството на Турция трябва да знае, че кръвта на мюсюлманите, които са атакувани със самолетите и оръжията на Турция, ще предизвика пожар в дома ви с волята на Аллах", предупреждава "Ислямска държава", имайки предвид операцията на Анкара в Сирия.

Свързаната с ДАЕШ новинарска агенция "Амак" пояснява, че мъжът е открил огън с автомат по заповед на лидера на организацията Абу Бакр ал Багдади.

Групировката описва Турция като "слуга на християнството". 

В новогодишната нощ, в ранните часове на 1 януари 2017 г., беше осъществено терористично нападение в нощен клуб "Рейна", кв. Ортакьой - европейската част на Истанбул.

Нападателят е бил въоръжен с автомат, убил е един от охранителите на заведението и полицейски служител, след което е влязъл вътре и е започнал безразборна стрелба срещу празнуващите. 

39 души загинаха, а 69 са ранени, някои от които са в тежко състояние. Според турски медии стрелецът е произвел 180 изстрела.

Сайтът Haberler.com съобщава, цитиран от руски медии, че полицията е заподозряла за нападението гражданин на Узбекистан или Киргизстан, свързан с ДАЕШ.

Всекидневникът "Хюриет", цитиран от "Франс прес", пише, че турските власти вярват, че нападателят е свързан с ДАЕШ и може би е от Централна Азия. 

Изданието отбелязва, че полицията и разузнаването са получили информация за риск от подготвяна атака от страна на групировката на Нова година в няколко турски града. В отговор на това властите проведоха акции по задържане на заподозрени през декември. 

Вестникът също пише, че стрелецът може би е от Узбекистан или Киргизстан. 

Разследващите не изключват вероятността нападателят да е свързан със същата клетка на ДАЕШ, която през юни извърши троен атентат на летището в Истанбул, при който бяха убити 47 души, отбелязва "Хюриет".

Повече от половината от убитите при нападението (24 души), продължило 7 минути, са чужденци, според агенция "Анадола". Сред убитите има граждани на Израел, Русия, Тунис, Сирия, Ирак, Кувейт, Ливан, Индия, Канада, Белгия, Йордания и Саудитска Арабия.

25 мъже и 14 жени са убити. Установена е самоличността на 38 жертви.

Според агенция "Анадола", позовавайки се на представители на турското правосъдно министерство, 11 от загиналите са турски гражданин, а един от убитите е с двойно гражданство - белгийско и турско.

По непотвърдена информация седем от жертвите са от Саудитска Арабия, три от Ливан, една от Ирак, две от Тунис и по една от Индия, Мароко, Йордания, Кувейт, Канада, Израел, Сирия и Русия.

Една българка е приета в болница с наранявания. Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски ще посети лечебното заведение, за да разбере състоянието й. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK