Турция прати още танкове в Сирия

Източник: EPA/БГНЕС

Турция е изпратила днес още 6 танка в Сирия, докато подкрепяните от Анкара сирийски бунтовници продължават с дейностите по разминиране в град Джалабрус, който те отвоюваха от ДАЕШ („Ислямска държава”) през тази седмица, съобщава „Франс прес”. 

Турската армия в сряда започна операция под кодовото име „Щит на Ефрат” в Сирия, за да прогони ДАЕШ от пограничния регион, а също така да се противопостави на териториалните придобивки на кюрдската милиция „Отряди за народна защита” (YPG), ненавиждани от Анкара, защото ги разглежда като продължение на ПКК и кюрдския проблем на собствената си територия.

Фотограф на „Франс прес” в село Каркамис от турската страна на границата е видял шест турски танка да пресичат границата в Сирия. Турското издание „Хюриет” по-рано съобщи, че турските въоръжени сили имали 50 танка и 380 военнослужещи в Сирия след три дни на операции. 

Турските войски подкрепят доста по-голяма сила от стотици сирийски бойци. Фотографът уточнява, че се чували спорадични експлозии от турската страна на границата, докато сирийските бунтовници провеждат разминиране в град Джараблус.

Междувременно "Ройтерс" съобщи, че турски бойни самолети са бомбардирали днес село на юг от Джараблус, при което били поразени къщи на мирни граждани и позиции на групировка, свързана с коалицията Сирийски демократични сили (СДС), чиято основна съставка са YPG. Имало убити цивилни. 

Турската държавна агенция „Анадолу” потвърди с кореспонденция от Джараблус, че бунтовниците извършват дейности по унищожаване на експлозиви, оставени от терористите от ДАЕШ. Според „Анадолу” само в петък 20 различни експлозива са били унищожени. 

Турското държавно ръководство даде да се разбере, че офанзивата също така цели да гарантира, че YPG, под чието ръководство се водеха сраженията срещу ДАЕШ в областта, ще остане на изток от река Ефрат. 

Според Анкара YPG не са успели да се придържат към обещанието, направено от техните американски съюзници, че кюрдската милиция ще се върне обратно на изток от Ефрат след превземането на град Манбидж от ДАЕШ по-рано този месец. 

В четвъртък Турция подложи на обстрел позиции на YPG близо до Манбидж, но не е имало съобщения за последващи действия срещу тях оттогава.

„Хюриет” пише, че на турските въоръжени сили е било разпоредено да „ударят незабавно”, ако YPG  бъде засечена да предприема някакво придвижване към Джараблус. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK