Искат ревизия на Евровизия

Снимка: Евровизия

Петиция с искане за ревизия на Евровизия тръгна от Армения. Неин инициатор е Артур Оганесян, жител на Ереван, пише Оffnews.bg. 

В нея се казва: "Тази петиция е отправена към Европейския съюз за радио и телевизия от всички почитатели, които не са съгласни с резултатите от песенния конкурс Евровизия 2016. Разбираме, че процесът на гласуване от журита и телевизионни зрители е труден и емоционален, но броят на хората, подписали тази петиция показва колко много хора са убедени, че тазгодишният "победител" не е този, който трябваше всъщност да спечели това състезание" и се отправя искане за ревизия на резултатите. 

Към 10 ч. българско време на 17 май към нея са се присъединили 104,501 души. 

Тазгодишното издание на Евровизия беше спечелено от Украйна. Песента "1944" на кримската джаз певица от Кримския полуостров Джамала предизвика спорове дали песен с политическо съдържание трябва да бъде допусната до Евровизия, защото официалните правила на конкурса забраняват това. 

Песента разказва за изселването на 380 000 кримски татари по заповед на Сталин в Централна Азия заради подкрепата им за Нацистка Германия през Втората световна война. Смята се, че почти половината от тях умират по пътя към Азия, като на наследниците им е позволено да се върнат в Крим едва след краха на Съветския съюз. 

Въпреки че в текста никъде не се споменават конкретни исторически факти, нито съвременни такива, посланието е повече от ясно. 

"Песента описва точно това, което преживяваме в момента в Украйна", заяви бившата победителка от Евровизия и един от членовете на журито, гласували за Джамала - Руслана. 

Част от песента гласи: Когато непознатите дойдат... / те идват в твоя дом, / избиват ви всички / и казват, / Ние не сме виновни, / не сме винови. / Къде ви е умът? / Човечеството плаче. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души. / Можем да построим бъдеще, / където всички хора да са свободни / да живеят и обичат. / Най-щастливото време. / Къде е сърцето ви? / Човечество, надигни се. / Мислите се за богове, / но всеки умира. / Не поглъщайте душата ми. / Нашите души. 

Ето и пълния текст в оригинал:

When strangers are coming...

They come to your house,

They kill you all

and say,

We’re not guilty

not guilty.

 

Where is your mind?

Humanity cries.

You think you are gods.

But everyone dies.

Don't swallow my soul.

Our souls

 

Yaşlığıma toyalmadım

Men bu yerde yaşalmadım

Yaşlığıma toyalmadım

Men bu yerde yaşalmadım

 

We could build a future

Where people are free

to live and love.

The happiest time.

 

Where is your heart?

Humanity rise.

You think you are gods

But everyone dies.

Don't swallow my soul.

Our souls

 

Yaşlığıma toyalmadım

Men bu yerde yaşalmadım

Yaşlığıma toyalmadım

Men bu yerde yaşalmadım

 

Въпреки нарушаването на официалното правило за аполитичност на песните, Украйна бе допусната до състезанието и го спечели. Крайният резултат се формира от гласуванията на националните журита и от зрителския вот в съотношение 50:50. 

България, представена от Поли Генова, зае престижното четвъртото място в общото класиране със 180 точки от зрителите и 127 от професионалното жури.

Логично, най-острият протест срещу песента на Джамала и победата й дойде от Русия, където заплашиха, че ще бойкотират конкурса догодина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK