Искат отнемане на имущество за 4,2 млн. лв. на братя Галеви

Имението на братя Галеви в село Ресилово, снимки: infomreja.bg, архив

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД) внесе иск в окръжния съд в Кюстендил за отнемане на имущество от Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества, съобщиха от комисията.

Цената на иска за отнемане на придобитото от престъпна дейност имущество е на обща стойност 4 250 189 лева, като от всяко от двете лица се претендира приблизително половината от посочената сума. Оценката на имуществото е направена от лицензирани независими експерти-оценители.

Имуществото, което подлежи на конфискация, включва: 9 луксозни леки автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка.

В иска за конфискация е записано още: Дялове от действащи фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 фирми е съдружник Ангел Христов. В иска са включени и недвижими имоти в село Ресилово, община Сапарева баня. На конфискация подлежи и сума над 800 000 лева по банкови сметки. Искът за отнемане на имуществото в полза на държавата е предявен след като наказателното производство срещу двете лица приключи с влязла в сила осъдителна присъда. По искане на КУИППД през 2009 година са наложени обезпечителни мерки върху горепосоченото имущество, които са обжалвани пред Апелативния и Върховния касационен съд. И двете инстанции са се произнесли в полза на комисията.

БГНЕС припомня, че на 3 май Върховният касационен съд (ВКС) потвърди ефективните присъди и така Ангел Христов и Пламен Галев бяха осъдени за рекет и изнудване на по 4 и 5 г. в затворническо общежитие. Двамата "братя" обаче изчезнаха и така създадоха поредния скандал в държавата. Те бяха обявени официално за изчезнали едва 5 дни по-късно на 8 май.

Едва няколко седмици по-късно на заседание на правителството на 30 май стана ясно, че "братя Галеви" не били с мярка за неотклонение "парична гаранция" от по 50 000 лв., а с най-леката мярка "подписка". Така държавата не може да си върне тези пари, защото се оказало, че през декември 2010 година Кюстендилският окръжен съд е изменил мярката им за неотклонение в подписка за всеки един от тях.

Същия ден, в който излезе стенограмата на правителството - на 1 юни започна специализирана полицейска акция срещу имотите на Галеви. Първо бе проверено имението им в село Ресилово. От него за иззети компютърни конфигурации и софтуер. Провериха и счетоводната къща на "братята", която се намира в района на Спортната зала на Дупница.

На 6 юни стана ясно, че "братя Галеви" са пуснати за издирване от Интерпол. Обявените с червена бюлетина братя Галеви се издирват за ръководене на организирана престъпна група.

Само два дни по-късно, на 8 август пък изненадващо специализираната прокуратура обвини Пламен Галев и Ангел Христов за пране на 35,5 млн. лв. Според спецобвинението двамата са ръководители на организирана престъпна група, създадена с цел превод на суми извън страната по банков път чрез използване на документи с невярно съдържание и пране на пари в особено големи размери. /БГНЕС/

 

Имението на братя Галеви в село Ресилово, снимки: infomreja.bg, архив
Имението на братя Галеви в село Ресилово, снимки: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK