Инвалиди от дома в Долно Драглище първи изпробваха новите платформи за достъп до музея в Благоевград

снимки: infomreja.bg

Хората с двигателни затруднения от днес имат свободен достъп до експозициите в благоевградския музей. Сградата на Регионалния исторически музей вече разполага с адаптирана архитектурна среда, която откриха официално днес директорът на музея Галина Миленкова и Екатерина Ташова – директор на Дирекция „Интеграция на хората с увреждания“ в едноименната агенция към социалното ведомство.

Новата придобивка стана факт след спечелен проект „Музеят достъпен за всички” в конкурс на Агенцията за хората с увреждания на стойност  50 000 лв.

„По проекта са пригодени за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат входът и изходът на музея, монтирани са две повдигащи платформи на стълбища в сградата, които осигуряват достъп до постоянната експозиция на музея – залите „Археология”, „Природа”, „Възраждане”, „Биологичен център за работа с деца”, Зала за временни изложби и конферентната зала“, каза при откриването Галина Миленкова. По думите й, това са местата, където се провеждат основните мероприятия – гостуващи изложби и нови изложби от фонда на музея, концерти, премиери на книги, прожекции на филми и много други изяви.

„За изминалите пет години по програмата на Агенцията за хора с увреждания  са адаптирани за хора с увреждания над 60 исторически, архитектурни, археологически и културни обекта в цялата страна, за което са инвестирани над 3 млн. лв. в рамките на държавния бюджет“, заяви Екатерина Ташова.

Първи изпробваха новите приспособления за достъп до експозициите в благоевградския музей обитатели на Дневния център за хора с увреждания „Св. Пантелеймон” в с. Долно Драглище. За тях и останалите гости, сред които служители на Дневния център за възрастни хора с увреждания в Симитли и други социални работници в региона, ръководството на музея бе подготвило програма на възпитаници на Обединения детски комплекс.  

"Намерението ни е следващата година да кандидатстваме отново по тази програма, за да станат достъпни за хора с двигателни проблеми и останалите две нива с музейни експозиции", каза още директорът на Регионалния исторически музей Галина Миленкова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK