Интервю за работа – силата е във вашите ръце!

В условията на икономическата криза в България все повече млади хора са безработни и трудно намират мотивация и възможност за работа.

В Интернет имам много примери за това как да попълните мотивационно писмо и автобиография. Има един куп готови форми за попълване.

Интервюто за работа обаче е нещото, което може да ви осигури работното място. Има много случаи на кандидати с идеални СV-та за обявената позиция и все пак не я получават само защото са се провалили на срещата с работодателя.

Причината за това е, че никой не ни е учил, а и ние не сме проявили интерес за това какво точно да правим и как точно да се държим на интервю за работа.

Ето няколко съвета, които ние от Счетоводна къща Крестън БулМар – Кюстендил ООД смятаме, че са нужни на младите хора, почерпени от дългогодишния ни опит в подбора на счетоводен персонал

 

      * Първото, а и най-важното според нас, е когато отивате на интервю за работа гледайте на себе си като на продукт, който трябва да се продаде. Всичко е от изключителна важност в тази ситуация и поради това трябва да бъдете перфектни. За да предпочетете един продукт пред друг в магазина на вас първо впечатление ви прави опаковката, след това я зачитате и разбирате за същността на стоката. Тук нещата от маркетинга и продажбите важат с пълна сила и за вас. Външният вид е първото нещо, което ще види работодателят и ако му хареса, той ще бъде по-благосклонен към вас. Ще отчете факта, че сте проявили уважение към него и организацията му, чрез деловото ви облекло и прическа.

 

      * Научи си урока – прочетете колкото се може повече неща за компанията, за която кандидатствате, за естеството на работа на позицията, към която се стремите. Разиграйте наум или с помощта на приятел примерно интервю и евентуалните въпроси, които биха ви задали. Обмислете добре отговорите си. Това ще доведе до по-голяма увереност в представянето ви.

 

      * Говорете за професионалните си интереси и бъдещо развитие, които естествено трябва да съвпадат с областта на кандидатстваната от вас позиция. Ако е възможно, не споменавайте нищо от личния ви живот и характер. Наблягайте на образователните ви и квалификационни занимания. Не споменавайте за развлекателни хобита или интереси, не си губете времето и това на интервюиращия ви.

 

      * Никога не отговаряте искрено и лично на въпросите: „Защо кандидатствате за тази позиция?”, „Защо искате да се развивате в тази сфера на дейност?”, „Защо избрахте да се обучавате в това направление?”. Искреността ви няма да бъде добре оценена, дори и от работодателите, защото и те не желаят и не очакват да чуят истината: „Че ви трябва работа на всяка цена”, „Че ви устройва работното време”, „Че заплащането и социалните придобивки са добри”. Те очакват от вас да сте помислили предварително по тези въпроси и да дадете отговор, показващ амбицията и желанието ви работа.

 

      * И накрая – без значение кога е приключило интервюто и задаването на въпросите и разговорите, истинският му край е едва когато напуснете сградата и дори района, в който е позиционирана фирмата. Защото винаги може да направите и кажете нещо неподходящо, докато ви изпращат до изхода или асансьора, което да развали чудесното ви представяне преди това. Някои от най-добрите агенти за подбор на персонала преценяват точно в този момент кандидатите, задавайки непринудени въпроси, на които кандидатите обикновено отговарят съвсем искрено, без да осъзнават, че това може да бъде техният провал.



Счетоводна къща Крестън БулМар – Кюстендил ООД пожелава успех на всички млади и амбициозни хора в намирането на желаната работа!
 

 

КОМЕНТАРИ

деси11:29 - 06.11.2014
Ок ще го пробвам.
тодор11:26 - 06.11.2014
Полезен съвет.
яна11:25 - 06.11.2014
Супер материал.
явор11:21 - 06.11.2014
Готино.

FACEBOOK