22 глобени фирми от Кюстендилско за наети работници без трудови договори

Снимки: Infomreja.bg

85 сигнала са постъпили от началото на годината в Инспекцията по труда в Кюстендил, свързани с трудово правни взаимоотношения.

От тях 44 са получени от регион Дупница, а 41 от Кюстендил, обяви по време на среща в Кюстендил, озаглавена „Заплашва ли човешки животи сивата икономика в България?“, директорът на Инспекцията по труда, Валентин Златински.

Пред присъстващите представители на синдикални организации от КНСБ беше представена и информационната кампания „Сивото убива“, както и новото приложение КНСБ VOX.

С него всеки работник или клиент може да подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми, стана ясно по време на срещата.

„За м. г. имаме съставени 10 акта за установяване на административно нарушение на работодатели, наели работници без трудови договори. Само от началото на годината установените случаи са 22. Данните показват, че има нарастване и това определено не говори добре за работодателите.

Избягва се сключването на трудов договор, което води до загуби преди всичко за работниците“, подчерта още Валентин Златински.

Той обаче отчете позитивна тенденция при наемането на непълнолетни лица от страна на работодателите.

„До 15 юли т.г. имаме издадени 42 разрешения, като има поне още 10, които чакат. Спрямо шестмесечието на м.г. издадените разрешителни са били едва 23, което показва, че работодателите си дават сметка, че трябва да бъдат регламентирани тези трудови правоотношения“, посочи още Златински.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK