Интерaктивни терминали ще помагат на безработни при търсене на работа

снимка: infomreja.bg, архив

Информационна среща по проект „Модернизиране на системата за представяне на услуги” на Агенцията по заетостта се проведе днес в град Кюстендил. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд 2007-2013.

Информационната среща е част от мащабна разяснителна кампания, която има за цел да представи възможностите за гъвкаво информационно обслужване тип „едно гише” на всички хора, търсещи работа посредством електронни услуги, които предлага Агенцията по заетостта. С  проекта се прави опит за насърчаване включването на обезкуражените и пасивни безработни лица, като се прилагат съвременни технологии.

Чрез ползването на обществените терминали /киоски/ широк кръг потребители на услугите на Агенцията по заетостта ще получават достъп до информация за обявените в aгенцията свободни работни места в страната, както и за тези, обявени в мрежата EURES.

Освен това потребителите ще могат да получават информация за търсените актуални професии, подходящи обучения, действащите в момента мерки, програми и проекти за работодатели, както по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, така и по Закона за насърчаване на заетостта.

Хората ще имат достъп до личната си информация като регистрирани в бюрата по труда като например: възможност за преглед на личния график за посещения, срещи с трудов посредник, подходящи работни места, подходящи обучения, преглед на личния план за действие, както и за получаване на информация от служители на бюрото по труда (трудов посредник, служител по регистрация). Достъпна е и възможността да се заявяват персонални услуги за информиране чрез електронна поща и/или SMS известяване.

Обществените терминали /108 киоски/,  са доставени и монтирани в Дирекциите „Бюро по труда” на територията на страната, както и в Централна администрация на АЗ, Дирекция „Регионална служба по заетостта - София” и Дирекция „Регионална служба по заетостта – Пловдив”. В момента системата се тества.

В срещата взеха участие представители на Дирекция „Бюро по труда” – Кюстендил и Дирекция „Бюро по труда” - Дупница, които представиха функционалностите на софтуера за предоставяне на информационни услуги за пазара на труда чрез инсталирания обществен терминал  в града.

Повече от 50 човека се запознаха с възможностите, които предлага новата услуга. Възможността за ползването й в цялата страна ще стимулира, както хората, търсещи работа, така и работодателите, които обявяват свободни работни места чрез обществените терминали и Агенцията по заетостта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK