Слънчевият фестивал в Големо село усмихна десетки деца от района

Снимки: личен архив

Образователният Слънчев фестивал събра десетки деца и родители от село Големо село и района. Гостите чрез игри научиха повече за ползите от възобновяемата енергия, защо е важно да пазим природата, как сами можем да сме централи за производство на енергия от ВЕИ. Организатори на фестивала са „Грийнпийс“ – България, със съдействието на кметство Големо село, а специални гости бяха Щурите учени (Nutty Scientists Bulgaria).

Още преди официалното начало на фестивала любопитни хора започнаха да прииждат към площада. Там децата имаха възможност да разглеждат и сглобяват макети на вятърни турбини и соларни панели и да се запознаят отблизо с игрите на Щурите учени.

Гостите на фестивала имаха възможността да изгледат и куклената пиеса „Прахоляшка в Черното кралство“. Принцеса Прахоляшка живее в омагьосано кралство, в което всичко е черно и прашно. Въпреки страха и трудностите тя решава да намери начин да разтури магията и да върне слънчевата светлина в кралството.
 
Съвсем близо да село Големо село се намира ТЕЦ „Бобов дол“. Тя е сред най-замърсяващите въглищни централи в страната. По данни на Европейското бюро по околна среда топлоцентралата е и сред първенците в Европа по нанесени вреди и щети върху здравето на хората.
 
Местните се оплакват от задушлив въздух и слоеве прах, които покриват цялото село като пелена. Камионите, които пренасят въглища от мината до централата през град Бобов дол и селата, също също създават проблеми - разрушават пътя и близките до него къщи, шумни са и запрашават.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK