Интегриран план определя визия за развитието на Благоевград до 2020 година

снимка: infomreja.bg, архив

Интегриран план за градско възстановяване и развитие на община Благоевград ще бъде разработен по проект, финансиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройстото. Договорът бе подписан на 23 юни. В рамките на година екип от специалисти от Благоевград, столицата и страната ще работят по изготвяне на цялостна визия за развитието на града до 2020 година.

Предстои да бъдат определени три зони за въздействие - с преобладаващ социален характер, с потенциал за икономическо развитие и зони на публични функции с висока обществена значимост, обясни на пресконференция управителят на фирмата изпълнител на проекта Захари Донев.

Благоевград е първият български град, в който проектът вече е стартирал. Такива планове ще бъдат разработени в още 36 града, уточни Донев.

Интегрираният план цели трайно подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние на дадена градска територия. Ще бъде направено пространствено проектиране и ще се определи потенциала на града по отделни райони, като по този начин усвояването на средства по европейски програми ще бъде по-ефективно, каза главният архитект на Община Благоевград Васил Тинчев.

Стойността на проекта е 493120 лева. От тях 419 152 лева е съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие, 49 312 лева се предоставят от националния бюджет, а Община Благоевград участва със съфинансиране в размер на 24 656 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK