Институтът по земеделие в Кюстендил с награда за иновации

Снимка: Селскостопанска академия

Селскостопанска академия спечели 4 награди в традиционния конкурс за иновации на международната селскостопанска изложба „Агра 2017“. В него участват общо 44 продукти и разработки на 32 фирми и научни институти.

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово е награден за новия български сорт обикновена зимна пшеница „Гинра“. Той съчетава висока устойчивост на болести и голям потенциал за добив. Това води до снижаване на себестойността и по-добри икономически резултати.

С награда е отличен и друг сорт на института, сусам сорт „Невена“, който е подходящ за механизирано отглеждане и дава ново бъдеще на сусама в България.

Удостоен с отличие е новият продукт „ Сух кисел с инстантно брашно от ябълкови пресовки и пшеничен грис“ на Института по изследване и развитие на храните – Пловдив.

Той представлява сух кисел с инстантно брашно от екструдирана смес (ябълкови пресовки и пшеничен грис), захар, сухо мляко и канела. Брашното е получено при екструдиране на ябълкови пресовки, отделени при производството на ябълков сок. Използваната технология е практически приложима за всички предприятия от преработвателната индустрия в сферата на хранително-вкусовата промишленост.

Институтът по земеделие в Кюстендил получава приз за създадената „Технология за биологично производство на малини“. Иновацията е разработена за първи път в България. Прилага се при сортовете „Виламат“ и „Люлин“.

Използват се екологично чисти методи и средства за контрол на вредителите преди създаване на насажденията. Намалява се пръскането с биофунгициди и инсектициди. Получава се висококачествена биологична плодова продукция, полезна за здравето на хората и с висока норма на рентабилност - 234%.

В „Конкурса за иновации” участваха иновационни продукти и разработки в областта на селското стопанство, които се представят за първи път на АГРА и показват действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като прогрес в съответната област. Селскостопанска академия участва общо с 19 новости, които спомагат за развитие на земеделието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK