Инспектираха обектите по програма "Растеж и развитие на регионите" в Трекляно

Иван Каракашки, снимка: infomreja.bg, архив

Областния управител Иван Каракашки изслуша проблемите на хората в Трекляно, жалват се от неправомерно ползване на средства от бюджета

Областният управител на Кюстендил Иван Каракашки проведе приемна с жителите на община Трекляно. Планинската община беше единствената, в която губернаторът не е провеждал срещи с местното население. Трекляно е посетена и от две комисии - едната е свързана с проверка на актовете на кмета на общинската администрация, а другата - с изпълнението на държавната програма „Растеж и развитие на регионите“.

Последната комисия е имала за задача да обиколи и провери всички обекти, които са финансирани по програмата. За община Трекляно са отпуснати общо 1 млн. лв.

„Първият човек, който ни посети, изказа съмнение относно изразходваните пари от бюджета на администрацията. Недоволството беше свързано и с това, че не се обявяват на сайта на общината датите за сесиите. Отделно от това в сигнала е посочено, че когато хората искат думата, общинските съветници и кметът напускат групово залата. След среща с кмета на Трекляно Радко Петрунов стана ясно, че действително има проблем при обявяването на датите на сайта на общината. Задължихме ги и те обещаха да го направят. Що се отнася до неправомерното изразходване на средствата от бюджета, това е в правомощията на Сметната палата“, уточни Каракашки. 

Друго оплакване, което е постъпило по време на приемната, е свързано с изразходването на сумата от 1 млн. лв., отпусната за изграждането на водопроводи и пътища в общината. Местни жители са изказали недоволство от очертаването на земите, които се обявяват пред Държавен фонд „Земеделие“ за получаване на евросредства. Проблемът е, че когато се очертават имоти, служителят няма информация дали те не са предварително заявени от друг жител на Трекляно.

По време на среща с двете комисии в общината е станало ясно, че  са проверени 168 броя акта, издадени от началото на годината от страна на кмета Петрунов. 10 от тях са взети допълнително за разглеждане. Издадени са препоръки, свързани с по-прецизно формулиране на правните основания при издаването на актове. Що се отнася до другата комисия, тя е извършила проверки докъде са стигнали ремонтните работи по изграждане на водопровода и канализацията в общината.

„По водопровода се работи в момента, общата му дължина е 6 636 метра. 60 % от предвидените ремонтни работи са изпълнени. Освен това става въпрос за рехабилитация на няколко водоизточника и резервоари за питейна вода в общината. Общата сума за последните ремонти е 350 хил. лв. Другите 600 хил.лв. са за ремонт на пътя Долно Кобиле – Киселица – 2382 метра, като ремонтът вече е направен. В момента се изкърпва и пътят Трекляно и Уши“, уточни още Иван Каракашки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK