Инж. Глосов: Следствието ще установи причината за катастрофата край Своге

Снимка: Infomreja.bg

Следствието ще установи каква е причината за катастрофата на път II-16 край Своге. Дали е пътят или водачът на автобуса, скоростта на движение и неспазването на правилата за движение, каза пред бТВ инж. Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Инж. Глосов подчерта, че протоколът, за който в събота депутатът Елена Йончева заяви, че разполага не е сензация или откритие, което тя е направила. Въз основа на него са започнали всички действия, свързани с отстраняване на констатираните дефекти, а много от тях са отстранени от фирмата-изпълнител на обекта. На базата на този протокол е възложено на лабораторията на Института за пътища и мостове да направи изследване, което констатира, че в 350-метров участък има намалено сцепление на пътната настилка, обясни инж. Глосов.

Той подчерта, че завършва работата по одита на пътния участък. Не са установени проблеми при изпълнението на проекта, но са направени препоръки за подобряване на трасето като разширяване на завои и мостови съоръжения, поставянето на мантинели и подобряване на безопасността. По част от предписанията се работи, а голяма част от мантинелите са подновени.

Относно искането на група депутати за извършването на проверка за строителството на магистралите инж. Глосов заяви, че проверки на новоизградените участъци със средства от фондовете на ЕС са правени от независима лаборатория, ангажирана от Европейската комисия. Тя е завършила с протокол и констатирани нередности няма. Относно участъка между Чирпан и Стара Загора от АМ „Тракия“, изграден в периода 2005-2007 г. и открит от премиера Станишев, знаем какви са причините за пропаданията в платното и отстраняването им ще ни струва минимум 60 млн. лв., каза още председателят на УС на АПИ.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK