Руски самолет с военни изчезна край Сирия

Снимка: Дневник

Самолет Ил-20 на руската армия с 14 души на борда е изчезнал в Средиземно море на около 35 км от бреговете на Сирия по време на френско-израелски въздушни удари. Няма информация за съдбата на пътувалите, а според източници на CNN от американската администрация изглежда самолетът е свален от сирийската противовъздушна отбрана с руска зенитна система, продадена на Дамаск преди няколко години.

В руското министерство на отбраната твърдят, че на 17 септември е имало атака с израелски самолети и ракети от борда на френския кораб "Оверн" в Средиземно море. Ударите са били по цели в провинция Латакия, където е основната руска военно-въздушна база "Хмеймим".

CNN твърди, че американците са научили за случилото се по сирийски сигнал за инцидент, разпространен на международни честоти. По-късно са установили какъв е самолетът и при какви обстоятелства е изчезнал.

Говорител на израелската армия, запитан за съобщенията за израелски удари и за руския самолет, каза само, че "ние не коментираме публикации в чуждестранни медии". "Френската армия отрича да е участвала по какъвто и да е начин в тази атака", заяви говорител на френската армия.

Съобщенията за паднал руски самолет се появиха след като официалната сирийска новинарска агенция обяви, че срещу град Латакия са били изстреляни няколко ракети, "дошли от морето", които били свалени от сирийската ПВО. "Ракетите не са изстреляни от американци и ние нямахме нищо в района по това време", казва пред "Гардиън" говорител на Пентагона.

Официален източник от САЩ казва пред "Ройтерс", че според Вашингтон сирийската отбрана случайно е ударила руския самолет, докато е стреляла по наближаващи израелски ракети. Руската държавна агенция ТАСС цитира министерството на отбраната да казва, че "Ил-20 изчезна от радарите по време на атака от четири израелски F-16 срещу сирийски обекти в провинция Латакия. В същото време руски радарни системи за контрол засякоха ракети, изстреляни от френската фрегата "Оверн", която е разположена в района".

Какво представлява Ил-20

Русия не посочва какъв точно е изчезналият самолет и кои са били хората на борда му, но Ил-20 е известен от години като разработка за разузнаване и радио-електронна борба, а в една от версиите си - като летящ команден пункт.

Той е създаден много бързо - идеята се появява в средата на 60-те години и през 1969 г. вече влиза на въоръжение първият модел, разработен на основата на популярния тогава пътнически Ил-18. Той е олекотен, оборудван с по-мощни двигатели и по-големи резервоари, позволяващи му полети до 5400 км.

През годините машината претърпява няколко модификации и обновяване, като последната версия е Ил-22ПП "Порубщик"./ Дневник 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK