Представиха филма „Пазители на културното наследство“ в Българо-сръбския център във Враня

Снимки: Личен архив

Българо-сръбският център във Враня представи премиерата на документалния филм „Пазители на културното наследство“ в читалището „Бора Станкович“.

Основната идея на младите автори на филма от Българо-сръбския център, е да покажат на зрителите общите и допирни точки в историята и културата на двата града - Враня и Кюстендил.

"Идеята си заслужава и само липсата на финансови средства, и може би малко по-добра организация, по-съвременна ТВ техника и повече опит, попречиха филмът да постигне още по-голям успех", обяви пред ИНФОМРЕЖА председателят на КИЦ – Босилеград, Иван Николов.

Авторите на филма показват общото и близкото в културното наследство в двата града – историческите паметници от Римската и Османската империя, близоста в архитектурата, културата, вярата, музиката, традиците – до природните забележителности и емблематичните исторически личности, живели и творили във Враня и Кюстендил.

Предимно младата вранянска публика, заедно с пълномощния министър при Генералното консулство в НИШ - Николай Колев със съпругата му, и представители на КИЦ „Босилеград“ и сдружение ГЛАС, с бурни аплодисменти посрещнаха и изпратиха премиерата на филма.

Любезните домакини в лицето на председателя на Българо-сръбския център Дарко Аначков, режисьорът Драган Спасов и другите сътрудници приятелски посрещнаха гостите на премиерата от Босилеград и Ниш.

Авторите на „Пазители на културното наследство“ си заслужават да бъдат насърчени и подкрепени, а самата идея на филма да бъде доразвита и реализирана с партньори от Враня и Кюстендил.

„Точно такива филми могат да преодолеят натрупаните исторически предразъсъдъци и да създадат културен климат за сръбско-българското сътрудничество в двата областни града - Враня и Кюстендил“, коментира още председателят на КИЦ – Босилеград, Иван Николов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK