Колеги на доц. Димитър Костадинов обмислят идеи за приобщаването му в университетски инициативи

Снимки: Виолета Атанасова

За първи път след претърпения тежък пътно-транспортен инцидент и последвалия го инсулт, художникът Димитър Костадинов-Дюрера, доцент в ЮЗУ „Неофит Рилски“,  се срещна със своите колеги във висшето учебно заведение и влезе в ателието си.

И за него, и за  всички, с  които се срещна, събитието беше изключително емоционално. Макар да има сериозни затруднения с речевата комуникация,  той успя недвусмислено да  изрази  емоциите си  и радостта  да бъде отново в свои води.

Да дойде отново в университета съдействие му оказа ръководството на ДВХФУ „Ильо Войвода“ - Кюстендил, с осигуряването на специализиран транспорт и на придружаващ социален работник.

Преподавателите от ЮЗУ – колеги на доц. Димитър Костадинов, обмислят идеи как да го включват занапред в университетски инициативи, така че да не се чувства изолиран от своята академична и творческа общност.

Посещението на доц. Д. Костадинов в Югозападния университет беше съчетано с откриването  на изложбата „Отвъд видимото“ с портретни рисунки на художника Здравко Анев и художествени фотографии на кюстендилски художници, чиито модели бяха домуващи в ДВХФУ - Кюстендил.

Инициативата беше посветена на Световния ден на социалната работа и целеше да представи разнообразните страни на грижата за хората с увреждания, живеещи в институции, на  които да се даде възможност за съхраняване на личното им достойнство и индивидуалност, въпреки  драстично променените обстоятелства в живота им.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK