Честит Рамазан Байрам на всички мюсюлмани!

Снимка: Pixabay

Днес мюсюлманският свят почита свещения религиозен празник Рамазан Байрам.

Пожелаваме на всички, които днес празнуват края на месец Рамазан, да са здрави и благочестиви, силни и добротворни. С мир и сплотеност да бъдат възнаградени семействата и домовете ви. В тях да царуват щедрост, изобилие и семейна хармония. Нека милосърдието, толерантността и грижата за ближния озаряват житейския ви път и  правят делниците ви смислени и отдадени на другите. Нека в дните на празника ви спохождат земни радости и благодат.

След дългия пост, в който мюсюлманите съпреживяват болката на бедните, гладните, болните и страдащите,  идва време за покаяние и опрощение, за помирение и протегната ръка към онези, които съдбата е лишила от материални блага. Защото месец Рамазан е символ на братолюбието и приятелството, на доверието и единството, на добросъседството и сближаването.

Бог е един, независимо с какви имена го наричаме. Той проповядва любов и взаимопомощ, а в Свещената книга е записано „Бъдете щедри на добри дела. Надпреварвайте се в добрините!“.

Казват, че човек без вяра, е като дърво без корен. Нека се уповаваме на вярата в мигове на споделена радост и на неочаквана скръб, нека уважаваме различията си и зачитаме традициите си. Те са нашата духовна биография и в тях са вплетени посланията ни към идните поколения.

Празниците, които ни събират, и пъстротата на обичаите, които сме съхранили във времето, са онази броеница, в която са навързани дедите ни, ние и децата ни, и която няма да се скъса, докато се вслушваме в шепота на земята си и стъпваме гордо по нея, независимо дали се молим за благоволението на Господ или на Аллах и търсим истината в Библията или в Корана.  

Честит Рамазан Байрам на всички мюсюлмани!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK