Русия патриарх Кирил пристигна в София

Снимки: Пресцентър на Президентството

„Българският народ знае, че свободната, модерната българска държава е завоювана с духовната помощ на Руската православна църква и с героизма на бойното поле. Общи са били молитвите в храмовете, обща е била надеждата за победа и свобода.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова посрещна Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил на летище София.

„За мен е огромна чест Вашето присъствие на честването на Националния празник на Република България 3 март и отбелязването на 140 години от края на Руско-турската освободителна война“, посочи Илияна Йотова.

По време на разговора с Негово Светейшество вицепрезидентът припомни думите на Аксаков, че именно Руската православна църква подготви руския народ за участие във войната в името на единството на вярата и на славянското братство.

„Войната донесе Освобождението на България. Свободата не би била възможна без духовната подкрепа на Българската православна църква, извоювала малко повече от десетилетие преди това своята независимост“, заяви Илияна Йотова и добави, че благодарение на духовната мощ на Българската православна църква народът ни е оцелял през всички тези години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK