Соларни лампи озаряват площада на бобовдолското Големо село

Снимки: "Грийнпийс" - България

Соларни лампи разположени в центъра на Големо село ще осветяват площада пред кметството. Те ще бъдат официално открити на 12. декември от 9 часа.

Инициативата е на "Грийнпийс" - България и е в подкрепа на борбата за чист въздух на хората от селото и района, които често се оплакват от замърсяване от ТЕЦ „Бобов дол“. Целта е да бъдат показани възможностите на отдавна достъпните алтернативи на въглищата.

С инсталирането на двете лампи, които произвеждат електрическа енергия от слънцето, големоселци правят първа крачка към това да се превърнат в енергийни граждани – енергийно независими хора и общности, които сами произвеждат необходимото електричество от възобновяеми източници.
Лампите са с LED осветители, всеки с мощност от 40W, захранени от 12V. Осветителните тела разполагат със соларен модул с номинална мощност от 155Wp и акумулатор с капацитет на заряда от 60Ah.

Уличното осветление, базирано на LED (Light-emitting diodes) технологията, е по-икономично от гледна точка на консумация на енергия и на поддръжка (с по-дълъг живот е), и осигурява по-силна светлина в сравнение с по-старите решения.
Соларната захранваща система прави лампите енергийно независими от ТЕЦ „Бобов дол“ и електропреносната мрежа в селото, и позволява осветление до 12 ч. на денонощие при оптимални условия.

ТЕЦ „Бобов дол“ се намира едва на 300 метра от централния площад на Големо село и в непосредствена близост до домовете на жителите му. В резултат на дейността на централата всичко наоколо - къщи, коли, градини и ниви, е покрито с плътен слой прах, а въздухът е наситен с фини частици и опасни за здравето вещества. Въпреки че на два от комините са инсталирани сероочистващи инсталации според изискванията, централата често използва високия комин, от който вредните емисии се отделят в атмосферата без пречистване и в нарушение на правилата.

Макар че ИАОС още не се е произнесла по искането на ТЕЦ „Бобов дол” за добавяне на биомаса и отпадъци към горивото, централата вече гори неправомерно слама, обявиха още от „Грийнпийс“ - България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK