137 години от рождението на легендарния революционер и борец за свобода - Тодор Александров

На 4. март 2018 г. ВМРО отбелязва 137 години от рождението на легендарния революционер и борец за свобода - Тодор Александров, член на ЦК и лидер на ВМРО.

Роден в Щипска махала в Ново село, баща му учител го възпитава от малък в родолюбие и справедливост. Завършва в Скопие Българското педагогическо училище и наследява професията на баща си.

Тодор Александров е с разсъдлив и трезвен, с буден и непримирим ум и търси методи и средства да организира масата чрез комитети за борба и за запазване на българщината.

Той е избран за Окръжен войвода на Трети скопски революционен окръг. Заедно с Христо Чернопеев и Петър Чулев е избран за член на ЦК на ВМОРО. Под негово ръководство са извършени атентати в Щип и Кочан. Той е начело на чета № 52 на Македоно-одринското опълчение и завладява Кукуш и го предава на настъпващите български части.

Награден е с орден за военни заслуги. Изпраща чети в Македония със свои съратници. След Първата световна война възстановява организацията на ВМРО и издига нейния ръководен авторитет сред бежанците в България и сред населението на Вардарска Македония. Основната му цел е да се обединят отделните разпокъсани части тогава в една автономна еденица с цел запазване на българщината в нея.

Френският журналист Пол Ерио го описва като спокоен и хладнокръвен, но разсъдлив и с нежни очи. Тодор Александров е убит на 31.8.1924 г. в Пирин до Стругово.

Неговата слава се разнася за неговата революционна дейност, за което на негово име е кръстен връх на Арктически полуостров, наречен Александров. За него песни се пеят и легенди се разказват за неговата дейност. Младото поколение трябва да знае истината за този велик българин.

 

ПП "ВМРО-БНД"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK