ИНФОМРЕЖА пита лекар: Какво е грип и как да го избегнем?

Снимка: Infomreja.bg

Във време на грипни епидемии последвалите грипни ваканции, се допитахме до лекар, който разясни най-честите въпроси,които задаваме за грипа.

Вирусът на грипа е един от причинителите на Остри Респираторни Заболявания (ОРЗ). За да се развие е необходимо някое от описаните по долу: простуда, наличие на хронични заболявания, нарушено здраве или намален имунитет. Последното се появява и при стрес. При кихане се образуват капки със секрет и вирус с размер 5 микрона. Стоят в непроветрено помещение във въздуха около 3-5 минути.

Как можем да се предпазим от грипа и можем ли без лекарства?

Можем да се предпазим чрез ваксина, закаляване, спорт, проветряване на помещенията, правилно хранене със сурови плодове и зеленчуци, повече течности и по-малко стрес.

Ако използваме лекарства, да се доверим ли на хилядите реклами на Тайлонхот, Колдрекс и т.н.?

Лекарствата са три типа:

За лечение на грип –противовирусни препарати.

Лекарства против температура, болка и възпаление. Описаните от вас съдържат само парацетамол. Той е само и единствено против температура, солта на ацетилсалицилова киселина – аспирин-е против температура и възпаление, аналгин е против болка и температура, а ибупрофен е против температура, болка и възпаление.

Лекарства за почистване на носоглътката и дихателните пътища –отхрачващи, капки за нос и т.н.

Използват се и лекарства за повишаване на имунитета. При тях има минимален риск от активиране на автоимунни заболявания. Затова се приемат само и единствено по лекарска препоръка.

Кога човек се заразява? При слаба имунна система ли, единствено?

Не може да се избегне заразяване. Въпросът е, че ако като цяло обществото е здраво, тогава има т.нар. колективен имунитет, т.е. по-трудно се разболява обществото. Колективният имунитет спада при липса на задължителните ваксинации, приемане на антибиотици за всяка настинка или температура и т.н.

Влияе ли климатът на грипа и до колко?

Вирусните заболявания са активни основно в есенно-зимните периоди. Тогава хората лесно настиват, измръзват и стоят в затворени помещения.

До колко време продължава опасността от вируса при зараза? Тоест инкубационният период?

Човек се заразява и разпространява заразата около 3-7 дни до развитие на симптомите, т.нар. инкубационен период. 10-14 след оздравяване продължава да е заразоносител.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK