Туристи плетат шушони под звуците на бански песни

Снимка: Община Банско

Културните вечери „Традиции и изкуство” в Банско продължават на 19 юли /петък/ от 17:00 ч. с демонстрации на „плетене на шушони” и „българска бродерия”.

С много любов и умение, Сашка Коюва ще разкрие тънкости в плетенето на шушони, така, както са го правили нашите баби и прабаби. 

Красотата на българската бродерия и сътвореното в красиви шевици ще бъде представено от Райна Везелова.

В събота – 20 юли, ще имате възможност да наблюдавате изключително атрактивния занаят „предене”. Учители ще бъдат представителките от Клуб на пенсионера „Радон Тодев” и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания - Банско.

Демонстрацията, както обикновено, ще бъде съпроводена с фолклорни изпълнения. Този път гостуват танцьорите от състав „Росна китка”- с. Филипово. 

Изложбата, която ще можете да посетите в дните от 19 до 23 юли включително, е под надслов ”Изкуство, събрало в себе си традиции и духовност” – бродерия и дърворезба от Ваня и Георги Янчовичини.

От понеделник до петък продължават организираните еднодневни инфотурове с микробус до археологически обекти, в Музеен комплекс, както и образователните интерактивни игри „Деца в музея”.

Любителите на фолклора могат да посетят уроците по тамбура и по народни танци, при предварително записване в читалище „Никола Вапцаров”.

Не са забравени и почитателите на седмото изкуство. Всеки четвъртък от 18:00 ч. в салона на Посетителски-информационен център Банско се прожектират филми за града и неговата история.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd
loading...