Инфоцентърът на Мария Габриел и библиотеката представиха коледните традиции в България и по света

Снимки: Европейски информационен център на евродепутата Мария Габриел

Как празнуват коледните празници в България и други европейски държави и какви са традициите във всяка от тях показаха пред благоевградски ученици библиотекарят Катя Недева и сътрудникът в Европейския информационен център на евродепутата Мария Габриел.

Две паралелки петокласници от Трето средно училище „Димитър Талев“ в Благоевград с класни ръководители г-жа Крънджилска и г-жа Кърпачка научиха повече за най-характерните обичаи, съпътстващи празнуването на Коледа, и традиционните гозби, подготвяни за празничната трапеза. 

За петокласниците беше интересно да разберат, че традицията за украсяване на елха с играчки и светещи лампички води началото си от френската област Елзас.

Представен беше образът на белобрадия старец в отделните държави, но макар че носи различни имена, винаги е символ на доброта и приятни коледни изненади.

Посланието на своеобразния урок за Коледа бе, че въпреки различията при честването на празника по света, има един обединяващ елемент – семейството. Както споделиха и децата, най-хубавото на тези дни е, че събират близките, за да споделят заедно вълшебството на коледното чудо. 

 

КОМЕНТАРИ

Добри21:37 - 19.12.2016
Трето учлилище е основно, а не средно както е написано в статията.
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK