Инфоцентърът гостува на гимназията в Бобов дол

снимка: ОИЦ - Кюстендил

Областният информационен център гостува на професионалната гимназия в Бобов дол. По време на срещата беше обсъдена същността на политиката на сближаване на Европейския съюз, функцията на европейските структурни фондове и обхватът на оперативните програми в България. Срещата положи началото на серия от посещения в училища, които центърът ще проведе в рамките на своята дейност.

По време на презентацията младежите бяха запознати с ролята на политиката на сближаване на Европейския съюз за преодоляване на различията в икономическото и социално развитие на страните-членки и регионите на ЕС. Експертите от ОИЦ представиха също възможностите, които Структурните фондове и Кохезионния  фонд предоставят през настоящия програмен период чрез седемте оперативни програми в България. Показани бяха и примери за успешни проекти, реализирани с помощта на средства по тези програми.

На учениците бе предоставена информация и за проект „Студентски стипендии и награди”, който се изпълнява по  Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г.”. Бенефициент по проекта е Министерството на образованието, младежта и науката чрез дирекция "Висше образование". Проектът съответства на специфичната цел на програмата за увеличено инвестиране в човешкия капитал чрез по-добро и по-достъпно образование.

В рамките на този проект, обхващащ учебните 2012/2013 и 2013/2014 г., ще бъдат предоставени не по-малко от 475 000 месечни стипендии по 120 лв. за до 20 % от студентите в редовна форма на обучение във висшите училища в Република България, създадени в съответствие със Закона за висшето образование. За целия срок на проекта ще бъдат отпуснати и 30 000 еднократни семестриални специални стипендии по 200 лв. Специалните стипендии ще обхванат до 30 % от студентите в редовна форма на обучение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK