ВАС окончателно: Трябва да се извърши екооценка на парк „Пирин“

Снимка: Infomreja.bg

Петчленният състав приема в мотивите си, че обжалваното решение е правилно

Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение № 3310 от 07 март 2019 г. по административно дело № 14904/2018 г. на ВАС, с което беше отменено решението на Министъра на околната среда и водите да не извършва екологична оценка на Национален парк „Пирин“.
Административно дело № 8096 от 2019 г. беше образувано по касационна жалба на министъра на околната среда и водите.

То се отнася до Решение № ЕО-1 от 01.03.2017 г., издадено от Министъра на околната среда и водите, да не се извършва екологична оценка на проект на актуализация на План за управление на Национален парк „Пирин” за периода 2014-2023 г.

Петчленният състав приема в мотивите си, че обжалваното решение е правилно и следва да бъде оставено в сила, като постановено при отсъствие на касационни основания за отмяна. Правилен е изводът на първата инстанция, че съгласно чл. 81, ал. 3 ЗООС екологичната оценка е следвало да бъде извършена едновременно с изготвянето на плана предвид неговите цели, териториален обхват и степента му на подробност.

Петчленният състав приема в мотивите си, че в решението на тричленния състав е извършен детайлен анализ на приложимото национално законодателство, на приложимите актове от правото на ЕС и на поставени решения от Съда на Европейския съюз относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда. Въз основа на тях безспорно е установено, че проектът за актуализация на ПУНП „Пирин“ засяга областите туризъм, горско и селско стопанство, управление на водни ресурси, земеползване.

Той очертава и рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения попадащи в изброените по Приложения № 1 и № 2 на ЗООС. В обжалваното решение е прието, че планът за управление попада в хипотезата на чл. 85, ал.1 ЗООС. Нещо повече тричленният състав, след детайлен анализ на разпоредбата на чл. 85 ЗООС излага аргументи и относно неприложимостта на чл. 85, ал. 2 ЗООС в случая.

Решението на петчленният състав е окончателно.

 

КОМЕНТАРИ

Брани15:38 - 01.05.2020
Надявам се, че алчните еко талибаните около Тома Белев са доволни. Сега ще подсигурят някой техен човек с фирма да направи еко оценката.
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK