Индия пуска първия си влак стрела

Източник: ЕПА, архив

Индия започва изграждането на първата си високоскоростна жп линия. По нея ще се движи влак-стрела, който ще свързва градовете Ахмедабад и Мумбай, информира Money.bg. 

Проектът е съвместен между Индия и Япония и струва 17 млрд. долара.Строителството ще започне в родния щат на индийския премиер Нарендра Моди Гуджарат (чийто главен град е Ахмедабад), а изграждането му ще бъде финансирано с държавен заем от Страната на изгряващото слънце.

Високоскоростният влак със 750 места ще тръгне по релсите през август 2022 г. Той ще се движи с 350 км/ч и ще съкрати времето за пътуване по 500-километровото разстояние между двата индийски града от 8 на 3 часа. По маршрута му ще има 12 спирки, а част от него ще преминава през 7-километров подводен тунел."Моят д

обър приятел премиерът Нарендра Моди е далновиден лидер, който преди 2 години реши да пусне високоскоростен влак в Индия и да създаде една нова Индия", заяви японският премиер Шиндзо Абе при първата копка на проекта.

"Надявам се да се насладя на красивата природа на Индия през прозорците на влака-стрела, когато се върна тук след няколко години", добави Абе. Той е на двудневно посещение в Индия, която е близък съюзник на Япония.

Железопътният транспорт е един от основните в Индия. Жп системата на страната превозва повече от 22 млн. пътници на ден, но по-голямата част от оборудването й е остаряло, което води до чести инциденти и постоянни закъснения.

Правителството има амбиция да свърже големите градове с високоскоростни влакове, но критиците смятат, че пътниците ще бъдат по-добре обслужвани, ако се инвестира в ремонти, които да подобрят безопасността на съществуващата остаряла железопътна мрежа.

Поддръжниците на проекта твърдят, че влаковете стрели ще доведат до по-добро удобство на пътниците, намаляване на задръстванията в големите градове, повече бизнес и подобряване на инфраструктурата по маршрута.

"Тази технология ще революционизира и ще трансформира транспортния сектор", заяви индийският министър на транспорта Пийш Гоял.

Подобряването на жп мрежата и пускането на високоскоростен влак бяха сред ключовите обещания на премиера Нарендра Моди по време на изборите през 2014 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK