Закриват отделения в районната болница в Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Структурни промени сe извършват в районната болница в Кюстендил. Това съобщи медицинсикят управител д-р Александър Величков.

Промените се налагат заради утежнените икономическо-финансови обстоятелства, при които работи здравното завадение. 

667 хил. лева дължи здравната каса за надлимитна дейност на болницата.

Заради демографската криза в региона броят на пациентите намалява. Разходите по цялостното поддържане на комплекса се увеличават.

"Това налага вътрешни промени в здравното заведение,  за да може то да запази досегашния обем и качество на здравните услуги. Процесът е неизбежен, за да не се стигне до ситуации като болниците в други градове.", уточни д-р Величков.

Закриват се отделенията - Уши, нос, гърло; Кожно /Дерматологично/; Очното отделение и Физиотерапията, които са имали почти символична дейност. Специалистите от тези отделения обаче ще продължат да работят като консултанти. Ще бъде прекратен трудовият договор на един от лекарите, завеждащ отделение, който е навършил пенсионна възраст.

Той ще бъде преназначен на граждански договор и ще продължи да работи в болницата. Първоначално ще бъдат съкратени и 5-6 санитари и от техническия персонал, които впоследстиве ще бъдат назначени отново, ако има необходимост от това.

Другата промяна е, че досегашното Пулмологично отделение, така нареченото Гръдно, разположено в 3-етажна сграда, ще се премести в централния корпус, за да се пестят средства по поддръжката и от консумативи за ток, вода, охрана и други.

Лека трансформация ще се наложи да се направи и с травматологичното отделение - като разположение, то заемаше досега половин от шестия етаж на болницата.

"При тези обстоятества не мога да не предприема такива промени. После ще ме обвиняват, че не съм направил нищо болницата да запази капацитета, потенциала и качеството на медицинската услуга.", обобщи д-р Величков. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK