101 каба гайди, старци, мечки, веселяци... превзеха Симитли

Снимки: Община Симитли

101 каба гайди сякаш се чуха в целия Югозапад... кукерите от IV квартал "Плажа" - Благоевград, ги доведоха в Симитли. Краката на всички се подкосиха пред уникалното представяне и звука на най- българския народен инструмент.

Кукери, баби и старци, мечки мечкари дойдоха от Полето, за да направят фестивалът още по-пъстър. Земен, със своите огромни маски с птичи пера, привлякоха вниманието на над 10 000 зрители в Симитли.

Трети квартал от Симитли се изяви с численост и уникална весела част, горски, феи на любовта, веселяци... Ямболиите от Калчево показаха как силно може да се люлее земята, като дрънкаха своите стотици звънци. А Сирищник, с парцалените си костюми, показват, че има ли желание - Сурва ще пребъде...

Фестивалът "Симитлия - древна земя на кукерите" пази традицията за Сурва, магията на кукерството. Със специална песен за фестивала в Симитли кукерите от Коларово възпяват уникалния фестивал. Те откриха тазгодишното издание и нарекоха за добро и берекет.

Международното участие дойде веднага след тях - Карнавална група при фолклорен ансамбъл „Вила Зора”, гр. Велес, Република Македония, и Звегор, Делчево, които показаха колорита си. Петричките дяволи и русалии от група Център Петрич винаги са едни от най-интересните на фестивала и се показаха веднага след македонците.

В Симитли цял ден ще тъпчат земята страшни чудовища, старци и старици, кукери в разкошни костюми… по модел от всички райони на страната, а и от чужбина. Стадионът в Симитли се препълва с кукери. 30 групи ще направят пъстрото дефиле тази година.

Познати кукери с разкошни костюми, интересни персонажи и актуални сюжети, готвени с голям мерак и пазени в голяма тайна за изненада на фестивала, съвсем непознати пазители на кукерската традиция и Сурва отвсякъде… до 6 000 са преброени.

Но чакат и повече участници. Втората събота на януари е. Денят за традицията вече 16 години – "Симитли – Древната земя на кукерите" – фестивалът на кукерските и маскарадни игри.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK