Иманяри със 100 лева капитал почват проучвания в Земенската планина

снимка: Цена Желязкова, infomreja.bg

Фирма със 100 лева начален капитал, създадена миналата пролет от българин и чех, ще търси метални полезни изкопаеми в Земенската планина. Министерски съвет разреши на фирмата „Болкан Минералс Дивелъпмънт" ООД да разработва за три години площ от 122 кв.км., разположена на териториите на общините Кюстендил, Трекляно и Земен, за период от три години. Според протокола от заседанието на правителството теренът „Злогош” се простира в землищата на с. Полетници, с. Полска Скакавица, с. Горановци, с. Долно Уйно и с. Горно Уйно, община Кюстендил, с. Трекляно, с. Злогош, с. Сушица, с. Брест, с. Долни Коритен, с. Горни Коритен, с. Добри дол и с. Габрашевци, община Трекляно, област Кюстендил, и с. Раянци, община Земен, област Перник.

Според разрешението, минималният очакван размер на инвестициите възлиза на над 824 хил. лева. Предвидените средства за опазване на околната среда са близо 15 хил. лв. Проучването и търсенето трябва да доведе до създаване на нови работни места и увеличаване на суровинния потенциал на страната. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Проектът за разрешение е внесен от Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма. От пресцентъра на министерството ни информираха, че компанията „Болкан Минералс Дивелъпмънт” е регистрирана с цел извършване на търсещи и проучвателни работи в България и страните от Балканския полуостров. Фирмата била специализирана в търсене на находища на полиметални руди и благородни метали.

През последните 70 години в Земенската планина и Краището са извършвани геоложки изследвания за метални полезни изкопаеми, финансирани с държавни средства, както и геолого-проучвателни работи, финансирани от чуждестранни компании по регламента на Закона за подземните богатства, допълниха от Министерството. Сега, българо-чешката златарска фирма ще извършва дейности, с които да бъдат проверени получените резултати. Предвидени са геоложки картировки и геохимични опробвания, геофизични изследвания, сондажни работи. За срока на договора златарската фирма трябва да заплати такса за площта на стойност около 22 хил. лева. Според експертите от МИЕТ, в проекта са предвидени и средства за рекултивация.

Междувременно, в интернет-пространството се появи непотвърдена информация, че „Болкан Минералс Дивелъпмънт” е дъщерна компания на канадски консорциум и разработва златни находища в Крумовград и Кърджали. Бърза проверка в националния електронен търговски регистър пък показва, че началния капитал на създадената миналия април фирма е 100 лева, а в отчета й за финансовата 2010 година има само нули.

Подозренията към златарската фирма са неизбежни, понеже опитът на кюстендилци с предишни законни и незаконни златотърсачи като цяло не е добър. Коритата и бреговете на Струма, Бистрица, Елешница още носят белези от безотговорно разкопаване. Технологията в общия случай е гибелна за околната среда. Речният пясък се загребва с багери и се прекарва през монтирани върху камиони сита. Златните частици се отделят, а ненужната маса се изсипва по обезобразените вече речни крайбрежия. Обикновено резултатите са разрушени екосистеми и минимални добиви от злато.

 

 

КОМЕНТАРИ

Яна07:51 - 08.09.2011
Това е в Краището, изключително добре запазен от към природа регион. От много време е със слаба икономика, ама ако ще пускат багерите там, съвсем ще го скапят. Нашите управници все говорят за туризъм и земеделие, колко били важни, а позволяват най-благодатните за тях места да им се вижда сметката.
Todor Xristov23:08 - 07.09.2011
Kak da nema komentari neshtasnici kakvi minerali kakvi tapotiii da se manuvat otua dale4e otuka tuka 4e mi kopat za zlato goveda s govedata
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK