Министър Маринов: За успешното противодействие на киберпрестъпността са необходими общи усилия

Снимки: МВР

Феноменът киберпрестъпност не признава граници, възползва се от постоянно нарастващата се глобализация, от новите технологии, от регионалните и национални кризи– било то икономически, политически или военни. Ставаме свидетели на мащабни и разнородни кибератаки, които нанасят огромни щети на компании и интернет потребители от цял свят. Нещо повече - в днешно време киберпрестъпността и употребата на Интернет пространството съпътстват  всяка една останала престъпна дейност на национално и трансгранично ниво.

Именно затова киберсигурността е наш приоритет, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на кръгла маса на тема „Киберсигурност. Предизвикателства пред институциите и бизнеса в България“.

Той изрази увереност, че служителите на отдел „Кибепрестъпност“ в ГДБОП ще продължават да бъдат гарант за осигуряване на безопасността и сигурността на гражданите в онлайн пространството. Благодари на Асоциацията на полицейските началници – организатор на формата, и на съдействието на фондация „Ханс Зайдел“, защото по думите му за гарантирането на киберсигурността са необходими общи и целенасочени действия на институциите, на финансовите и бизнес средите, на научния потенциал на страната, както и тясно взаимодействие в международен план. 

Проф. Пламен Панайотов обърна специално внимание на законодателните промени, гарантиращи противодействието на киберпрестъпността.

В този смисъл народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев припомни приетата от Министерския съвет Национална стратегия „Киберустойчива България 2020“ и подчерта изключително отговорната  работа на МВР в този сектор.

Презентация по темата представи началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП комисар Явор Колев, като посочи разследвани случаи от практиката на отдела.

Дискусията, в която се включва широк кръг от специалисти, е показател за предприетия подход в успешното противодействие на киберпрестъпността, заявиха участниците във формата. 

В него се включиха директорът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски, директорът на КИС Младен Петров, служители на ГДБОП, председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Борис Димитров, представители на прокуратурата, Столична община, на финансови институции и научни среди.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK