Кметът на община Радомир, Пламен Алексиев: Поклон пред Ботев!

Традиция е на 2. юни всяка година да се пускат сирените в чест на Ботев и загиналите за освобождението на България и да се покланяме пред тяхната памет с  двуминутно мълчание.

„Гора зашуми, вятър повее, Балканът пее хайдушка песен”, или: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!” Тези думи от творчеството на нашия велик поет революционер ги знае всяко дете и всеки българин.

От този паметен ден, в който угасна животът на Христо Ботев, измина вече около век и половина, но паметта за него е жива. С героите си даваме пример на бъдещите поколения и нашата Родина става все по-жизнена и с по-здрави корени.

Огненото слово на Ботев и легендарният му революционен път изминаха своя „страшен, но славен път от Козлодуйския бряг до връх „Околчица”, за да изгрее свободата.

Като българин аз съм горд, че и нашият град Радомир се вписва в освободителните битки за Родината ни още от турско робство и е известен със своите герои и патриоти, допринесли за свободата на Отечеството ни, останали по бойните полета на Шипка, Шейново, Стара Загора и др.

Най-голямата наша гордост е знаменосецът Никола Корчев, който спаси и запази българското знаме чисто и неопетнено.

Нека пазим идентичността си и силния български дух, за да продължи Радомир да заема достойно място не само в Шипченската епопея, но и в българската история!

Нека в този емблематичен ден за България обсипем със свежи цветя паметниците на Христо Ботев! Поклон пред него и хилядите знайни и незнайни герои, отдали живота си за нашата свобода!

 

Пламен Алексиев

Кмет на Община Радомир

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK