Има ли днес Ботевски дух в България и българина?

Валентина Любенова Манчева, снимки: Личен архив

Днес отбелязваме Деня на Христо Ботев и отдаваме почит на загиналите за свободата и независимостта на България.

Всяка година на 2 юни в 12 часа сирените в цялата страна в продължение на три минути оповестяват отдаването на почит.

На 2 юни 1948 г. точно в 12.00 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества ежегодно в страната в деня на смъртта на Ботев - 2 юни 1876 г. 

По този повод ИНФОМРЕЖА пита: "Има ли днес Ботевски дух в България и българина?"

Мария Любенова - физик, 68-годишна

Бих промренила въпроса така: Има ли нужда днес България и българинът от Ботевския дух? Отговорът ми е категоричен - ДА! Днес България и българите се нуждаят спешно от възраждане на Ботевия дух. България е застрашена не само от чужди поробители, а от още по-опасни врагове. Вътрешните врагове, които за "парата" са готови да продадат не само жената, но и род и Родина. 

Марияна Златанова - учител с 33-годишен педагогически стаж във Второ ОУ ”Даскал Димитрий" - Кюстендил, 53-годишна

По принцип аз съм голям родолюбец и през целия си съзнателен път съм се стремяла да предам това си качество и този Ботевски дух на моите ученици. Уча ги и ги възпитавам в патриотизъм и в преклонение не само към националните ни герои, един от които е най-яркият пример - нашият поет и революционер Христо Ботев. Много важно е да се знаят нашите изконни традиции, да се обърне внимание на природните ни забележителности и духа на Ботев, както и на плеядата от герои, загинали за свободата на България, които са прекрасни примери за самоотверженост и родолююбие.

Непрекъснато се стремя да ги уверя и да им внуша, че не сребролюбието трябва да е на почит, а книгата и науката. Не всичко е чалга и политика в този живот, а има свещени дати и свещени героични имена, свързани с нашите културни и исторически ценности, какъвто е нашият поет с най-малък брой въздействащи стихотворения, но с изключителна стойност – Христо Ботев. В този етап на развитие нашата страна се нуждае от подобни личности и за нас, учителите, е призвание и задължение да успеем да възпитаме бъдещото си поколение в подобни ценности. Децата трябва да имат вяра в човешките добродетели и да се гордеят, че са българи още от ученическата скамейка. Да знаят, че не всеки народ има Козлудуйски бряг и такива герои като Ботев или като заветния връх „Околчица”.

Стойне Георгиев Йовчев - по професия автобусен шофьор, 78-годишен, с. Нов чифлик. Не крие, че приятелите му го наричат –„Сталиниста”. 

На България особено днес й е нужна по-корава ръка, за да има по-силен Ботевски дух у всеки един човек на нашата българска земя. Който не е научил за Ботев и Левски и не следва идеите им с душа и сърце, все едно да знае, че не е живял на тази земя. До последния си дъх аз ще бъда сталинист, защото Сталин с рало е поел Русия, а я е оставил с атомно оръжие. Аз съм за промяна на Конституцията, за президентска република и обединяване на сини и червени. Аз смятам, че само Цветан Цветанов и Корнелия Нинова с Ботевски дух ще оправят държавата ни. България ще стъпи на краката си, ако има хора като Пашата - завършил Военната академия, Горуня от  Г. Кремена, Врачанско, на когото всяка нощ му вдигаха обикновените хора паметник и на сутринта властта го разрушаваше. И много други смели българи мога да дам за пример, като командир Ангел Ценов Манов от с. Малорад, също Врачанско, или Цоцо Николов Цоцов, който се скрива в буре с джибре. И с щикове ръгат вътре и пак не успяват да го намерят. Или нашият кюстендилец Манол Гогев, който не се страхуваше публично да изобличава властта, застанал на прозореца си.

Не е тайна, особено за мен, че има българи, които укриват важни рецепти за лечение на тежки болести и вредят на народа си, но това е друга тема. Нашата майка земя е родила много смели чеда и ще продължава да ги ражда, защото България е благословена страна, както казва Ванга, и че не всяка страна си има звезда, която я зарежда със светлинна енергия, а България си има не само звезда, а цяло съзвездие. България ще възтържествува, ще изправи снага и българите ще станат духовни водачи на човечеството, защото са съхранили качества, каквито другите народи нямат. Те ще станат водещи в света, тъй като планетата се ръководи от висша организация на разум. Българското писмо е най-древното в света и по тези и редица други причини земята ще навлезе в нов отрязък на  времето, отрязъка на  добротата. Това казва леля Ванга и то ще се случи. Аз вярвам в нейните пророчества! Вярвам, че България ще бъде обладана от Ботевски дух! Вярвайте е вие! 

Благой Кирилов Сръндачки - 69-годишен, пенсионер

Не само Ботевски дух ни е нужен, но и духът на Левски и на Аспарух. Народът ни никога няма да забрави героите си и именно този дух ще ни измъкне от сегашната ситуация. Аз лично никога няма да забравя разказите на предците си. Когато дядо ми е бил седемгодишен идват турци в дома му и му заповядват да си даде земята на тях или да приеме тяхната вяра. Този достоен българин - моят дядо, не е приел нито едното, нито другото, тогава бива погубен пред невръстния си син Йордан, който като пораства става комита в Пиринския край. А голяма част от роднините ми са пръснати в Македония. Никога не само аз, но и много българи няма да забравим нито Ботев, нито Левски, нужен ни е техният дух, за да изплуваме от сегашната срамна ситуация.

В главата ми са наливани подобни исторически събития и всички знаем, че народът ни е бил ограбван, изнасилван, убиван, бесен, но не е паднал на колене. За това нашата българска майка юнашка е раждала, ражда и ще продължи да ражда достойни хора, както е казал Ботев. А само и Карл Маркс ще цитирам който казва: ”В наше време човековъдството много изостава от животновъдството”. Това нещо трябва да се промени... Да раздвижим тъмните облаци... И децата с български корен да се раждат в България.

Ина Емилова Джорова - продавач-консултант в книжарница, 30-годишна

„Аз мисля, че в много млади българи има Ботевски дух, които решават да останат в държавата си и да се борят с несгодите както могат, но има и такива хора, които още от ученическата скамейка се подготвят за пътуване в чужбина, което не е лесна работа да напуснеш Родината си и цял живот да те терзае носталгията по майка, баща или приятели и всичко друго българско и родно. Някои остават дори невръстните си рожби, поели нелекия път зад граница за залък хляб. Съвременните хора не са глупави, особено младите, които непрекъснато работят с компютри. Разговаряла съм и с мои приятели, те не вярват вече на обещания, а много от тях не намират и смисъл да дадат гласа си за случайно издигнати разноцветни поддръжници, които случайно са накичени с различни цветове, за да се тропоса дреха за оголения ни народ.

Валентина Любенова Манчева - продавач на вестници, бивш счетоводител, настоящ пенсионер, 63-годишна

„Ботевски дух винаги е необходим и българите, мисля, че са заредени с него, но има и много отчаяни хора, които трудно свързват двата края в настоящия момент. Много пенсионери като мен са принудени да работят, за да оцелеят, защото това е трудна възраст и от физиологически аспект, не само от финансов. Прокудихме децата си по чужбина и някои които искарват повече валута, помагат на родителите си, но не с всички е така. Принудени сме българите да работиме и след пенсионна възраст, а някои и до края наживота си, вместо да посещаваме курортите по Беломорието или по други подобни по света места, облечени в бели панталонки както чуждите граждани, които могат да си позволят такова нещо, че и в нашия град и навсякъде по света.

 

Марияна Златанова, учител
Стойне Георгиев Йовчев, пенсионер
Ина Джорова, проданач-консултант в книжарница
Благой Сръндачки
Мария Любенова, физик

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK