Илко Стоянов напуска Общинския съвет в Благоевград

Илко Стоянов, снимка: Infomreja.bg

Илко Стоянов подаде днес заявление за прекратяване на правомощията си като общински съветник от Общински съвет - Благоевград.

"Това не е "оставка", а прекратяване на участието ми в един компрометиран според мен орган на местно самоуправление, след отказа на ОбС-Благоевград, да допусне каквато и да е форма на пряко управление на гражданите, било то референдум или общо събрание на населението", поясни той.

Ето какво още заявява Илко Стоянов в своя позиция: 

"В конкретния случай не се касае до това какво е моето лично мнение и дали съм за запазване на "разкопките" на място, или за продължаване на изграждането на магистралата по същото трасе. Не това е важното в случая, а принципното отношение на т. нар. „политически елит” към обикновените жители в община Благоевград.

Важното е, че този Общински съвет на средата на своя мандат показа, че е откъснат от естествената си среда - жителите на община Благоевград. За пръв път от много години в Благоевград се появи обществена енергия, която можеше да бъде използвана не само за конкретния повод – запазването на предполагаемия античен град Скаптопара, а преди всичко като основа за създаването на диалог между местната власт и гражданското общество. Такъв диалог би довел до решаването и на редица други проблеми.

След като общинските съветници прецениха, че са „политическият елит”, който не се нуждае от помощта на обикновения избирател, а моето мнение беше точно обратното, публично заявих, че Общинският съвет е изчерпан и безполезен орган. Да бъда общински съветник никога не е било самоцел за мен. Точно обратното, на абсолютно принципна основа, винаги съм защитавал обществения интерес и съм отстоявал собственото си мнение. Не твърдя, че това мнение всеки път е било правилно, но твърдя, че винаги е било МОЕТО, а не на някой друг, пуснато по вертикалата или договорено в задкулисие.

Считам че в рамките на една последователна и честна политика към избирателите, думите следва да се подкрепят и от конкретни действия, поради което прекратявам участието си в управлението на община Благоевград. Това няма да промени добронамереното ми отношение или критичността ми към местната власт, но вече ще го правя като обикновен гражданин на общината.

И символично, и политически отправих послание за това, че гласът на хората не е достатъчно ценен. С голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да упражнявам правомощията си на общински съветник, защото този орган загуби правомощията си отдавна и пренебрегна всички форми на пряка демокрация.

Държа да отбележа още нещо, днес напускам управлението на града, но не и политиката, защото тя е единственият начин да работиш за хората и промяната. Въпросът бе в една кауза, която беше дефинирана. Надявам се моето оттегляне да послужи за преосмисляне от някои хора на тази посока.

Накрая бих искал да кажа, че Благоевград не е този красив и пълен със живот град, какъвто го помним отпреди години. И макар, че от местната власт се вършат много неща за красотата му, все по-осезаемо, от ден на ден се усеща липсата на съдържание, липсата на енергия в него.

Промяната няма да дойде отвън или отвисоко, тя може и е в задължение на всички благоевградчани. Искрено се надявам, когато му дойде времето, те да направят своя избор по такъв начин, че да зададат преди всичко нова посока и нова енергия за Благоевград".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK