Илко Семерджиев: В МЗ е пълен хаос

Д-р Илко Семерджиев - министър на здравеопазването

Пълен хаос в Министерство на здравеопазването. Това е един от изводите на екипа на д-р Илко Семерджиев при представянето на наследеното от Петър Москов, съобщава БГНЕС.

Служебният здравен министър заяви, че се очакват дефицити в НЗОК. В процеса на одържавяване на българското здравеопазване Москов има 100% успех, заяви Семерджиев. В същото време ще се прецени дали да се продължи системата на пръстовия отпечатък, но като цяло се върви към подмяната му с електронна здравна карта.

Още през следващата седмица Семерджиев заяви, че ще извика шестте страни, свързани с пръстовия идентификатор за болниците и ще приключат с протокол „за” или „против”. След това ще вземат решение. Ако се махнат пръстовите отпечатъци, ще се въведе електронна здравна карта, която е била цел на всички, преди идването на Москов.

Един от основните аргументи е, че картата дава еднозначна идентификация, за разлика от пръстовия отпечатък. Картата може да се използва офлайн, за разлика от пръстовия отпечатък. Отпечатъците дават повече проблеми при възрастните хора с изменение на ръцете. Бавна е процедурата и се губи много време, а здравната карта дава здравно досие, което ние притежаваме, а с пръстовия отпечатък се дават данните от хората, но те не получават нищо в замяна.

Електронната карта може да съдържа повече данни за човека, който я носи. Пръстовият отпечатък ограничава и хората при пътуване, защото никъде в ЕС не се използва пръстов отпечатък. Илко Семерджиев се обяви и категорично срещу наложените лимити. Когато парите следват пациента, това означава конкуренция и свободен достъп, а тези които не работят няма да получат финансиране, заяви Семерджиев.

Според Семерджиев има дисбаланси в бюджетите на МЗ и НЗОК, като той посочи данни за бюджетите на двете ведомства. В Министерство на здравеопазването бюджетът е 458 млн. лв., а бюджетът на НЗОК е 3.5 млрд. лв. Освен това Семерджиев би искал досегашната система на бюджетиране на структури и лимити, които стигнаха до ниво легла в болниците, да се премине към свободен избор от страна на пациента на лекар и лечебно заведение. Това, според Семерджиев ще доведе до промяна на парадигмата въобще за пациентите.

Той поиска да се обърне цялата система на здравеопазването към децентрализация и конкуренция. Това означава управление чрез договори и самоуправление на структурите в лечебното здравеопазване. Семерджиев заяви също: "ние имаме много кратък мандат - максимум 3 месеца. Без законодателен орган не можем да променим законите, които регламентират централизацията и командното администриране, но има инструменти, които могат да се ползват и това са подзаконовите нормативни актове и чрез Националния рамков договор.

Предстои до 1 април да се подпише новия рамков договор, който през 2015 г. беше заменен с административен акт и едностранно решение. Какво заварих - на първо място нормативен хаос, каза Семерджиев. Никога в тази система не е имало такъв нормативен хаос. Нормативните актове, свързани с прилагането на европейското право, които са оспорени през последните месеци е един.

Един е и оспореният нормативен акт, свързан с общественото здраве, а оспорените нормативни актове, свързани с медицински дейности са 31. Това е процес, който е продължавал през последните 18 месеца, обясни вицепремиерът и служебен министър. Семерджиев заяви също, че общият размер на публичното финансиране е увеличен с 635 млн. лв., което е 16.1%, а задълженията на държавните лечебни заведения са се увеличили с 114 млн. лв. или 72.2%, което е знак за лошо управление.

В същото време за този период размерът на просрочените задължения се увеличават над 3 пъти. Той съобщи, че намалява раждаемостта, а очакваната продължителност на живота намалява. Служебният министър иска да подобри процеса по гарантиране на имунизационния календар. Това означава, че ще се разшири рамковото споразумение отвъд текущата година, ще се организират срещи с фирмите ваксино-производители за заявяване на количествени нужди, както и навременно обявяване на обществените поръчки не по-късно от октомври на предходната година.

Започват преговори с БЛС за сключването на Националния рамков договор (НРД) още през следващата седмица, обеща Семерджиев. НРД съществува, но между НЗОК и Националния стоматологичен съюз. Като пример за лошо управление на болниците той даде управлението на болниците "Св. Ив Рилски" и "Св. Анна" в София, чиито дългове растат и то сериозно. Това е знак за изключително лошо управление, а задълженията се увеличават в пъти. Вследствие на това се увеличават плащанията от страна на пациентите. И така средно от 50 лв., според данните на НСИ, се дават 4 пъти повече пари при нулев резултат. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

доктор ох боли15:18 - 03.02.2017
Семерджиев пак лъже той остави здравеопазването в пъти по лошо състояние и отвори широко вратите на лекарите да крадат като пладнешки разбойници да пишат че сме оперирани а не сме , да изнудват родилките със секцио а сърдечно болните с коронарографии че били по скъпи по здравна каса и получават повече . С това ще го запомня този министър за който се съмнявам че е в добрапсихическа кондиция . За да станеше министър в служеббното правителство на Кунева трябваше дасе докаже колко мрази ГЕРБ и колко може да псува и оплюва тази партия и министър Москов . През март броим пилците .
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK